sobota 16. července 2016

LEVANDULOVÁ LIMONÁDA



Moje levandule, kterou mám na zahrádce už několik let, letos poprvé udělala ten krásnej polštář. Jako v Provence. Má tolik květů, že i když jsem si natrhala trs, který jednou rukou neobejmu, pořád jí hodně zbylo :)
A hned jsem věděla, že udělám levandulovou limonádu. Protože, když se řekne limonáda, vybaví se mi léto, prázdniny, dovolená, posezení na zahradě. Teplý letní večer, vůně ohně, bzučení komárů a kombajnů v dálce na poli. Ano, ano, nejsme v Provence, jsme na Vysočině :)

Ingredience:

250 ml vody
100 g třtinového cukru
3 lžíce levandulových květů
-----------
200 ml citrónové šťávy ( přibližně ze tří citrónů)
1,5 l perlivé vody

Postup:

  • Do 250 ml vody vsypte cukr, přidejte levanduli a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte přibližně 2 minuty. Pak jsou dvě možnosti. 1.Nechat vychladnout a uložit do lednice, limonádu dokončit až druhý den. 2. Když spěcháte, nechte levanduli louhovat aspoň 30 minut. Já používám první variantu.
  • Přes cedník slijte levandulový sirup do džbánu. Přidejte 1,5 l perlivé vody a 200 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy. Podle chuti přisypejte kostky ledu.
Na zdraví :-)


2 komentáře :

  1. Odpovědi
    1. Díky :) Tohle je moje oblíbená verze. Je kyselejší a taky jí mám ráda s bublinkovou vodou :-)

      Vymazat