05 června 2015

LOSOS MARINOVANÝ S ČERVENOU ŘEPOU A KOPREM

Doma se nemůžeme dohodnout. Je lepší Gravad lax marinovaný s citrusovou kůrou nebo s bylinkami a červenou řepou? Jestli se také nemůžete rozhodnout, tak ten s citrusovou kůrou se mi zdá trochu vánoční. Asi to dělají nejen pomeranče, ale i koření. A losos s červenou řepou je jarní a letní. S čerstvým koprem a estragonem. Lahůdka!


Ingredience:
1 filet lososa o váze cca 900-1000g, bez kůže
2 větší syrové červené řepy (dohromady asi 500-600g)
150g třtinového cukru
150g hrubé soli
1 lžíce čerstvě drceného černého pepře
2 bobkové listy, rozlámané na co nejmenší kousky 
4 drcené kuličky jalovce
2 vrchovaté lžíce nasekaného estragonu (v zimě lze vynechat)
1 svazek čerstvého kopru (asi 150g - půlka na marinování a druhá půlka najemno nasekaná na obalení už marinované ryby)

K lososovi se hodí dip ze zakysané smetany:
1 kelímek zakysané smetany
hrst jemně sekaného kopru
sůl, pepř

Postup:
  • Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo (je dobré použít gumové rukavice :). Přidejte cukr, sůl, všechno koření a jemně sekané bylinky. Směs dobře promíchejte.
  • Připravte si nádobu s rovným dnem, přibližně velikosti lososového filetu. Na dno navrstvěte polovinu směsi, položte lososa a překryjte druhou půlkou směsi. Vše přetáhněte potravinovou fólií a zatižte, například prkýnkem.
  • Namarinovaného lososa uložte na 2 dny do ledničky.
  • Po 2 dnech vyndejte lososa z marinovací směsi, opláchněte a osušte. Nasekejte nadrobno druhou půlku svazku kopru a lososa v něm z obou stran obalte. 
  • Krájejte na tenké plátky a podávejte s dipem ze zakysané smetany.














4 komentáře :