pondělí 1. června 2015

MAKOVÁ FOCACCIA SE STEAKEM, CHŘESTEM A OŘECHOVOU MAJONÉZOU



Další recept ve kterém jsem využila hned dva Bohemia oleje. Makový a ořechový. A nesmí chybět zelený chřest, který nosím každou sobotu z trhu. Musíme si ho užít, dokud je :)

Ingredience:
na 4 kousky: 

Maková focaccia
500g hladké mouky
400ml vody
1/2 čerstvého droždí
1 lžíce soli
Mák na posypání

Ořechová majonéza
1 velký žloutek
1 lžička dijónské hořčice
1 lžíce bílého vinného octa
100ml rostlinného oleje
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička medu
sůl + pepř

+ 28 výhonků zeleného chřestu
+ 2x 200g hovězí steak, například z pupku

Postup:


MAKOVÁ FOCACCIA
  • Ve vlažné vodě rozmíchejte půl kostky droždí. Do mísy vsypte mouku, přilijte vodu s droždím a vypracujte těsto. Lepivé těsto vyklopte na plech vyložený pečícím papírem, lehce poprašte moukou a pomoučněnýma rukama roztáhněte na placku vysokou asi 2cm. Nechte 30 minut kynout.
  • Do vykynuté focaccie udělejte prsty důlky a celou jí polijte makovým olejem a posypejte mákem.
  • Pečte v troubě na 230°C do zlatova, trvá to asi 15 minut.
  • Po vychladnutí nakrájejte na obdelníky, velké podle toho, jak velké chcete mít výsledné obložené focaccie. Nejspíš vám zbyde, ale vydrží i do druhého dne a můžete si jí dát třeba k snídani, se šunkou, místo rohlíku :) 
MAJONÉZA
  • Do robotu dejte žloutek, hořčici a vinný ocet, směs umíchejte do hladka.
  • Pomalu, tenkým proudem přidávejte rostlinný olej a pořád míchejte. Nakonec pomaličku přidávejte i olej z vlašských ořechů, nepřestávejte míchat. Směs by měla houstnout na konzistenci majonézy.
  • Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a přidejte lžičku medu.
STEAKY
  • Maso opečte nebo ogrilujte, osolte, opepřete. Nechte odpočinout v teple a pak nakrájejte na tenké plátky.
CHŘEST
  • Pokapejte olivovým olejem a rychle opečte na pánvi nebo ogrilujte na grilu.
Focacciu rozkrojte, potřete majonézou, přidejte plátky hovězího masa a chřest. Nakonec ještě přidejte trochu majonézy a přiklopte horní půlkou pečiva.

DOBROU CHUŤ!!!

Další recepty s Bohemia oleji:
Zeleninový salát se zálivkou z dýňového oleje



Žádné komentáře :

Okomentovat