02 června 2015

BEZOVÝ BURČÁK


Bezinkový burčák děláme každé jaro. Je to taková perlivá bezinková limča, není tolik sladká a zatím chutnala všem, kdo ji ochutnali :) Burčák je nejlepší hodně vychlazený, můžete přidat i led nebo plátek citronu.  
Po přelití do lahví víčko úplně nedotahujte jako u pravého burčáku :)


Ingredience:
5 litrů vody
550g krupicového cukru
5 bio citrónů (kůra+šťáva)
2 lžíce bílého vinného octa
25 bezových květů
1 lžičku vinných kvasinek

Postup:
  • Do hrnce nalijte 5 litrů vody a přiveďte k varu, přisypte cukr a počkejte, až se úplně rozpustí. Vypněte plamen a nechte asi 10 minut chladnout (jde o to, aby voda nebyla úplně vařící, jenom horká)
  • Mezitím z citrónů oloupejte kůru, pak je přepulte a vymačkejte z nich všechnu šťávu.
  • Do vody v hrnci postupně přidávejte: citrónovou šťávu, kůru, vinný ocet a bezové květy.
  • Hrnec přikryjte útěrkou a nechte stát při pokojové teplotě 2 dny.
  • Po dvou dnech do hrnce přisypte lžičku vinných kvasinek, promíchejte, opět přikryjte a nechte stát další 4 dny.
  • Po 4 dnech můžete z hrnce vybrat kůru a bezové květy a tekutinu přeceďte přes plátýnko nebo gázu do čistých PET lahví.
NA ZDRAVÍ!!!















Žádné komentáře :

Okomentovat