17 května 2015

CRÊPES SUZETTE

Palačinky s pomerančovo-karamelovou omáčkou jsou naše oblíbená, slavnostní, víkendová snídaně, ale hodí se i jako dezert po rodinném obědě. Na první pohled obyčejná palačinka je totiž díky pomerančovo-karamelové omáčce neobyčejně dobrá :) 


Ingredience:
10 - 12 palačinek
Těsto:
250g hladké mouky
100g moučkového cukru
5 vajec
750ml plnotučného mléka
2 polévkové lžíce vanilkového extraktu 
2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
špetka soli

Omáčka:
100g másla
75g moučkového cukru
3 polévkové lžíce likéru Gran Marnier
350ml pomerančové šťávy (3 pomeranče)

Na ozdobu:
1 pomeranč
snítky máty

Postup:
Těsto
  • Do mísy prosijte hladkou mouku, moučkový cukr a přidejte špetku soli. Mléko zahřejte na 37°C (jednoduše zkuste prstem, nesmí vás hřát ani studit) a přidejte do něj vejce, vanilkový extrakt i rozpuštěné máslo. Vše dobře prošlehejte a postupně přilévejte do mísy s moukou, cukrem a solí. Vymíchejte jednolité, hladké těsto bez hrudek, nechte ho 15 minut odpočinout a smažte z něj na pánvi na másle palačinky.
Omáčka:
  • Na rozehřátou pánev vsypte cukr a mírně ho zkaramelizujte. Přidejte máslo a po rozpuštění másla i pomerančovou šťávu. Na mírném ohni svařte na omáčku, trvá to asi 10 minut. Po celou dobu s omáčkou nemíchejte, karamel se postupně rozpustí.
  • Po dovaření omáčky do pánve vlijte Gran Marnier. Každou palačinku potřete omáčkou a přeložte na čtvrtiny. Nakonec ještě přelijte trochou omáčky a ozdobte nafiletovanáými plátky pomeranče a snítkou máty. 


2 komentáře :