10 února 2015

CHLEBA PRO LENOCHY



Vznikl díky tomu, že jsem byla strašně líná a nebyla schopná ho upéct včas.
A taky jsem neměla doma žitnou mouku na kváskový chleba a byla jsem líná jít nakupovat. Tak jsem smíchala od od oka hladkou mouku, vodu, sůl a droždí (chleba jsem nepekla poprvé, takže přibližně vím, kolik se do něj čeho dává), a protože byl večer a nechtělo se mi čekat dvě hodiny, až vykyne (zase jsem byla líná), dala jsem mísu s těstem do lednice...
Díky dlouhému a pomalému kynutí v lednici má chleba krásné a rovnoměrné, lesklé bublinky a vydrží dlouho měkký, což je u nekváskového chleba úspěch (vyzkoušené mám 4 dny, potom se snědl).


 Další výhoda je to, že díky kynutí ve formě se vám nestane, že by se chleba nějak rozplácnul nebo roztekl do stran, prostě si myslím, že ho zvládne úplně každý. Na chuť to není klasický chléb, spíš mi připomíná ty, co v pizzeriích nosí před jídlem společně s bylinkovým máslem (mňam:)
No a na závěr tu mám dobrou zprávu pro lenochy, co jí zdravě. Můžete si ho upéct i ze špaldové mouky - vyzkoušeno s úspěchem :)

Protože těsto dlouho kyne, je nejlepší ho připravovat přes noc. Např:

Plán na víkend:
v 18 hodin zadělat těsto, dát do lednice
v 10 hodin přendat do formy
ve 12 hodin péct

nebo
Plán přes týden:
ve 23hodin zadělat těsto (je to fakt jen pár minut :)
v 17 hodin přendat do formy
v 19 hodin péct



Ingredience:

425g hladké mouky
350ml teplé vody
1 lžíce sušeného droždí
1lžíce soli

Postup:
  • V míse smíchejte všechny ingredience - mouku se solí a s droždím a postupně přilévejte vodu, vznikne lepivé těsto. Mísu vyberte větší, těsto v ní bude kynout. Mísu s těstem přetáhněte potravinářskou folií a dejte do lednice, kde bude těsto kynout 16-18 hod.
  • Po vykynutí těsto v míse lehce prohněťte vařečkou a přendejte do nádoby na pečení, ve které bude znovu 2 hodiny kynout (teď už v teple). Formu si můžete vyložit proužky pečícího papíru, aby se vám chleba lépe vyndaval z formy (vše nafoceno dole:) Takže, dejte nádobu například na topení a počkejte přibližně 2 hodiny, až těsto vykyne.
  • Vykynutý chléb dejte péct do trouby, v naší troubě se pekl na 230°C asi 20 minut. Po upečení chléb vyndejte z formy, zezpoda na něj poklepejte - musí znít dutě, to je správně upečený a na mřížce ho nechte vychladnout.

FOTOPOSTUP:
Forma na pečení chleba:
Formu si vyložte pečícím papírem kvůli lepšímu vyndavání chleba:
Mouku smíchejte s droždím...
I se solí..
Přilijte vodu a vypracujte těsto:
Těsto docela dost lepí:
Mísu zakryjte folií a dejte do lednice na 16-18 hodin..
Vykynuté těsto po vyndání z lednice:
Těsto prohněťte vařečkou a přendejte do formy:
Těsto po přendání do formy:
A po 2 hodinách kynutí v teple:
Po upečení:











2 komentáře :

  1. Bomba! Ať žijí tedy lenoši. Ještě se mi moc líbí vychytávka s pečícím papírem ve formě. Peču občas pecen a někdy mám problém s přilepením chlebu k ošatce. Musím ji tedy hodně vymoučet a chléb je pak jak zasněžený :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ;-) Když dávám kynout chleba do ošatky, vyložím jí předtím útěrkou. Ale i útěrku pro jistotu trochu pomoučním. Bez útěrky se mi taky několikrát přilepil.

      Vymazat