30 září 2014

DOMÁCÍ TĚSTOVINY



 Už to budou skoro dva roky, co jsem k Vánocům dostala strojek na těstoviny.
Od té doby jsem zkusila spoustu receptů, vážila, odměřovala a zapisovala :-)
Abych sem mohla dát opravdu dobrý recept na těstoviny, který se vám povede, vážila jsem nakonec i vyklepnutá vajíčka.
Pokud strojek na těstoviny nemáte, nevadí. I válečkem těsto vyválíte. Nakrájet ho na tagliatelle by byla asi hrozná práce, ale můžete ho použít třeba na lasagne nebo plněné tortellini, ravioli...


Na těsto potřebujete jenom mouku a vajíčka. A rozhodně se nevyplatí šetřit a použít tu nejobyčejnější hladkou mouku - tu jsem teda ani nezkoušela :-)
První pokusy proběhly s často doporučovanou semolinovou moukou "Semola di grano duro". Semolinová mouka se vyrábí z nejtvrdší odrůdy pšenice a asi i proto se mi těstoviny zdály tužší než bych si představovala.
Lepší jsou těstoviny z hladké mouky 00, označení "Farina di grano tenero tipo 00" nebo z míchané mouky půl na půl semolinová a hladká "00".
V ingrediencích uvádím množství 350g mouky na 200g vajec, protože se mi ještě nestalo, že bych potřebovala méně mouky. Takže 350g mouky je minimum. Většinou jsem spíše přisypávala, ale jenom trošku, maximálně dalších 10g. 
Vajíčka jsem používala domácí, přesně nevím velikost, ale tipla bych M.
Proto doporučuji obsah vajec zvážit (dokud nebudete mít konzistenci těsta "v oku") a podle toho přizpůsobit množství mouky.


Ingredience:
350g hladké mouky "00" (+na možné přisypávání)
nebo 175g mouky "00" + 175g semolinové mouky
4 vejce (200g po vyklepnutí ze skořápky)
špetka soli

Množství je na 4 - 6 porcí 



Postup:
Do mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli a vejce.
Můžete se do toho rovnou ponořit rukama, ale lepší je vidličkou postupně vmíchávat mouku do vajíček a potom teprve začíst těsto hníst.
Těsto musí být hladké a nelepivé. Pokud lepí, přidejte trochu mouky.
Když budete s konzistencí spokojeni, hněťte dalších 5 minut aby těsto bylo opravdu jemné a hladké.
Hotové těsto rozdělte na 6 dílů a zabalte do folie aby neoschlo. To je důležité. Oschlé těsto bude praskat a bude se různě zachytávat ve strojku.
Nechte odpočinout v ledničce minimálně půl hodiny.

Těsto postupně protahujte válečkem. Kousek těsta rukou nebo válečkem zploštěte a začněte na nejširší mezeru. Protáhněte a přehněte. Toto opakujte 3x a pak na strojku nastavte menší mezeru. Teď už stačí těsto protahovat jenom jednou.
Můj strojek má 6 stupňů nastavení tloušťky těsta.
Začínám na šestce a končím na dvojce nebo na jedničce. 

Vyválené pláty těsta pokládejte na jemně pomoučněnou plochu a před dalším řezáním 
ve strojku nechte chvíli oschnout (15-20minut).

Vařte v osolené vodě 2-3 minuty.





4 komentáře :