středa 8. dubna 2020

SEMLA



Doma jsme je pekli už dávno, ale teď se sem recept hodí, protože tohle sladké pečivo plněné mandlovou pastou, šlehačkou a ovoněné kardamomem se ve Švédsku peče právě o Velikonocích. Nejlepší jsou čerstvé, takže ideální je sníst je hned :)

Ingredience:
20 kusů

Těsto:
250 g hladké mouky
40 g cukru krupice
65 g změklého másla
150 g vlažného mléka
25 g čerstvého droždí*
3/4 lžičky kardamomu, roztlučeného v hmoždíři najemno
špetka soli
+1 rozšlehané vejce na potření

*pokud máte droždí sušené, 7 g sáček vystačí na 500 g mouky. To znamená do tohoto receptu půl sáčku sušeného droždí.

Náplň:
100 g moučkového cukru
100 g mletých mandlí (mandlové mouky)
50 ml horkého mléka

Na dokončení:
400 ml 40% šlehačky
1 lžíce cukru moučka
semínka z 1 vanilkového lusku (nebo vanilková pasta)

Postup:
  • Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru a nechte 10 minut aktivovat kvásek.
  • Do mísy prosejte mouku, přidejte kardamom, krupicový cukr, máslo, kvásek a špetku soli.
  • Vypracujte hladké těsto a nechte ho přikryté kynout hodinu na teplém místě.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 20 kousků. Nejlepší je ho zvážit a pak rozdělit na kousky o stejné váze, jeden by měl mít asi 26 g.
  • Plech vyložte pečícím papírem, z těsta tvarujte kuličky a skládejte na plech s dostatečnými rozestupy. Nechte ještě 50 minut kynout.
  • Vykynuté bochánky opatrně potřete rozšlehaným vejcem a na 190°C pečte dozlatova. Trvá to přibližně 7 minut. Po upečení nechte vychladnout a mezitím připravte náplň.
  • Náplň: smíchejte mleté mandle a moučkový cukr, dobře promíchejte a přilijte horké mléko. Znovu promíchejte a tím je náplň hotová.
  • Ušlehejte šlehačku s cukrem a vanilkou.
  • Vychladlé bochánky seřízněte nahoře do tvaru trojúhelníku.
  • Do každé vyřízlé jamky vložte přibližně lžičku mandlové náplně a nožem uhlaďte.
  • Pomocí zdobícího sáčku ozdobte každý bochánek pořádnou čepicí šlehačky, přiklopte odříznutým trojúhelníčkem těsta a pocukrujte moučkovým cukrem.



Žádné komentáře :

Okomentovat