16 dubna 2020

PUČÁLKA








Tradiční postní dobrota, kterou už moc lidí nezná. Nebo už slyšeli ten název, ale neví jak pučálka chutná. Hmm..naklíčený hrách opečený na pánvi? Většinou tenhle popis moc nadšení nesklidí. Ale to je velká škoda, protože pučálka na másle, osolená a opepřená je božská dobrota! 

Jaký hrách koupit?
Kupte sušený zelený hrášek, ale hlavně celý, aby naklíčil ;) Žlutý by taky šel, ale zelený je lepší. Nevhodný je hrášek určený k výsevu. Je většinou mořený a i kdyby na obalu psali, že není, stejně bych ho radši nejedla.

Klíčení 
Nepotřebujete složitou výbavu. Stačí zavařovačka a potravinová folie nebo třeba alobal. Hrách vsypte do sklenice a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Nechte stát na lince 24 hodin (na světle, ale ne na přímém slunci). Vodu slijte a sklenici překryjte např. potravinovou fólií do které udělejte pár dírek, ať se obsah sklenice nezapaří.
Po dalších 24 hodinách do sklenice nalijte vodu, hrášek jemně propláchněte a všechnu vodu slijte. Takhle to udělejte 3 dny po sobě nebo do té doby než bude mít hrášek přibližně 2cm klíček. 

Ingredience:
Naklíčený hrách 
Máslo 
Sůl 
Pepř 

Postup:

  • Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte naklíčený hrách. Záleží na tom, kolik hrášku chcete dělat, ale přiměřené množství je jeden plný hrnek naklíčeného hrášku a 2 zarovnané lžíce másla. A jsou to 2 porce.
  • Hrášek opékejte do zlatova, přibližně 3-5 minut. Nakonec můžete hrášek vysypat na papírovou útěrku a odsát přebytečný tuk. Osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. 
  • Hrášek můžete okořenit podle chuti, ale já nechci prebít jeho chuť, takže máslo, sůl a pepř jsou pro nás dostačující. 

1 komentář :