čtvrtek 13. února 2020

ZEMLBÁBA


Jak vylepšit zemlbábu? Jednoduše. Udělejte ji z loupáčků, kromě jablek přidejte ořechy, tvaroh a navrch zapečte sníh. Místo loupáčků můžete použít i vánočku nebo mazanec. Nic z toho nepeču cíleně na zemlbábu, ale pokud nějaké sladké pečivo zůstane, tohle je skvělá možnost, jak ho využít.

Ingredience:
1 zapékací miska cca 27x17x6cm
4-6 porcí

500 ml mléka
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce cukru

5 středně velkých jablek
25 g vlašských ořechů
1 lžíce skořice
2 lžíce cukru

1 měkký tučný tvaroh
2 žloutky
1 lžíce změklého másla
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
20 g moučkového cukru

4 bílky
3 lžíce krupicového cukru

+ máslo na vymazání formy

Postup:

  • Loupáčky nakrájejte na plátky. V misce smíchejte mléko, máslo a cukr a loupáčky zalijte a rukama promíchejte, ať se co nejrovnoměrněji nasáknou.
  • Oloupaná jablka nastrouhejte. Přidejte k nim  posekané vlašáky, skořici a cukr. Promíchejte a připravte si i tvarohovou náplň: v misce promíchejte tvaroh, žloutky, kůru z 1 citrónu a cukr.
  • Zapékací misku vytřete máslem. Loupáčky si rozdělte na 3 přibližně stejné díly. Na dno dejte první vrstvu loupáčků, jablečnou náplň, druhou vrstvu loupáčků, tvaroh, třetí vrstvu loupáčků a na 160°C pečte 45 minut.
  • Mezitím co se zemlbába peče (po 35 minutách pečení) ušlehejte bílky s cukrem na pevný sníh.
  • Ze sněhu udělejte úplně poslední vrstvu a dejte ještě krátce zapéct.







Žádné komentáře :

Okomentovat