230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
115 ml vlažného mléka
60 g cukru
8 g vanilkového cukru
70 g změklého másla
4 g soli
kůra z 1 citronu
1 vejce
30 g hrozinek(přes noc namočených do rumu)
35 g nasekaných mandlí
mandlové lupínky na posypání
vajíčko na potření
Postup:
- Zaděláme na omládek: Do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran pomalu vmícháváme mouku, až vznikne řídké těstíčko. Povrch posypeme trochou hladké mouky a necháme v teple 30 minut vzejít.
- Přidáme všechny ostatní ingredience (cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme hrozinky a mandle.
- Těsto necháme 30 minut odpočinout.
- Z těsta upleteme vánočku a necháme v teple hodinu kynou.
- Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
Žádné komentáře :
Okomentovat