26 února 2020

SLANÝ KOLÁČ BEZ MOUKY


Nazvala bych ho snídaňový. Je tam přesně to, co si většina lidí dává ráda k snídani. Vajíčka, slanina, cibulka, sýr, špenát (ten já můžu vždycky a je mi úplně jedno v kterou denní dobu :)) a žampiony. Ale kdo má přes týden čas si tohle všechno připravovat? Asi nikdo. Takže to prostě zapečte do jednoho koláče a pak už jen ukrojte a vemte s sebou do práce :)

Ingredience:
koláčová forma 28-30 cm

1 velká žlutá cibule
130 g žampionů (na plátky)
1 lžíce olivového oleje
500 g mražených špenátových listů (1 balení)
3 stroužky česneku
125 anglické slaniny na kostičky*
5 vajec
200 g cheddaru
pepř
sůl

*často používám krájenou slaninu z Lidlu balenou po 2x 125g tácek

Postup:

  • Zmrzlý špenát vsypte do kastrolku a nechte pomalu rozmrazit nebo rozmrazte v mikrovlnce (podle toho jak je vaším zvykem). Povolený špenát osolte a přidejte prolisovaný česnek. 10 minut poduste. Před koncem odkryjte pokličku a snažte se co nejlépe vyvařit všechnu vodu, kterou špenát pustil. Pokud se to nepodaří, klidně špenát ještě vymačkejte přes cedník, důležité je aby v něm nebyla voda.*
  • Na oleji začněte opékat drobně pokrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte na plátky pokrájené žampiony. Přidejte slaninu a restujte 3-4 minuty. Opět je důležité aby se odpařila všechna voda, kterou pustí žampiony.
  • Přidejte špenát a všechno promíchejte.
  • Připravte si koláčovou formu, kterou vyložte pečícím papírem. 
  • Do formy lžíci rovnoměrně přendejte směs z pánve.
  • Prošlehejte vejce, lehce je osolte a opepřete. Vmíchejte do nich polovinu strouhaného sýra.
  • Vejce nalijte pomalu do formy a nakonec posypejte zbylou polovinou strouhaného sýra.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 185°C přibližně 20 minut.
*V receptu dokola zdůrazňuji, že je důležité aby na pánvi nezůstala žádná voda. Je to opravdu důležité, protože koláč nemá dno z těsta a směs ze žampiónů, špenátu a slaniny bude tvořit dno. Pokud do formy dáte tuhle směs mokrou, bude i koláč rozmáčený.

Žádné komentáře :

Okomentovat