28 června 2019

QUICHE S CHŘESTEM A CHEDDAREM


Před pár lety jsem pekla quiche každou chvíli. Teď mě to zase chytlo a quiche máme často k obědu se zeleninovým salátem. V létě je tahle kombinace k obědu úplně perfektní.
Poslední zelený Český chřest (😢) a cheddar k sobě skvěle ladí. Pod heslem "slaninou nic nezkazíš" jsem ji do náplně trochu přidala a kombinace ricotty a smetany je překvapivě dobrá, i když vznikla stylem co dům dal. Prostě jsem v lednici měla jen jednu smetanu, zato kelímek ricotty.
Nakonec ještě jeden tip. Když půjdete večer pozdě z práce a nebudete mít čas a náladu dělat vlastní těsto na quiche, zkuste se v obchodě podívat do chlaďáku k listovým těstům. Snad tam najdete křehké těsto (já mám vyzkoušené od značky wewalka), je vyválené do kolečka, tak akorát do koláčové formy. Ušetří vám spoustu času :)

Ingredience:

Těsto:
180g hladké mouky
80g másla
2 lžíce studené vody
1 lžička soli

+fazole na zatížení těsta při pečení

Náplň:
200 g ricotty (1 kelímek)
200 g 31% smetany (1 kelímek)
5 vajec
sůl
pepř
muškátový oříšek
150 g plátků anglické slaniny
400 g zeleného chřestu
100g cheddaru

Postup:
  • Těsto: do mísy nasypejte mouku, přidejte sůl, vodu a máslo rozkrájené na kostičky. Ze začáttku se vám bude zdát, že z toho nikdy těsto nevznikne, ale vznikne :) Ze začátku vypadá jako drobenka, ale po chvíli hnětení už jako vláčné těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a minimálně 15-20 minut nechte odpočívat v ledničce.
  • Troubu předehřejte na 190°C. Vychlazené těsto rozválejte na plát o něco větší než je koláčová forma. Zlehka ho namotejte na váleček a na něm těsto přeneste do formy (takto namotané na válečku se vám při přenášení nepotrhá). Těsto ve formě uhlaďte a do dna propíchejte vidličkou dírky. Položte na něj pečící papír a zasypte fazolemi - ty zajistí, že se těsto při pečení nenafoukne. Vložte do předehřáté trouby a pečte 10-15 minut. Po upečení ztlumte troubu na 160°C.
  • Připravte náplň: V míse metličkou smíchejte vajíčka s ricottou, dobře prošlehejte, ať ve směsi nezůstanou kousky ricotty. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a přistrouhejte špetku muškátového oříšku. Nastrouhejte cheddar a 2/3 ho přidejte do mísy.
  • Chřestu odlomte tvrdé konce (ty si nechte v mrazáku na polévku) a pokrájejte ho na 2cm kousky, kromě hlaviček, ty nechte vcelku.
  • Slaninu pokrájejte na čtverečky a vypražte na pánvi do křupava. Vypraženou slaninu dejte na papírovou útěrku odsát přebytečný tuk.
  • Na předpečený korpus rovnoměrně nasypejte slaninu a pokrájené chřestové stonky. Pomalu zalijte smetanovou směsí (pozor, ať si slaninu a chřest příliš prudkým nalitím neodplavíte k okrajům). Nakonec posypejte zbylou třetinou sýra a navrch poklaďte chřestovými hlavičkami. Dejte péct do trouby na 160°C a 30-40 minut.

Žádné komentáře :

Okomentovat