01 dubna 2019

BEZVAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA



Tahle pomazánka mě kdysi nadchla u mé kolegyně. Já ji ještě trochu vylepšila černou solí, cibulkou a pažitkou.
Když jsem jí poprvé dala ochutnat Zdendovi, namazanou na čerstvém, křupavém chlebu, obloženou rukolou a ředkvičkami a zeptala jsem se ho, co si myslí, že to je?
Odpověděl, že něco z vajíček...asi vajíčka a cottage :)

Zkoušela jsem i variantu s cizrnou. Jednoduše místo tofu dáte stejné množství cizrny. Tofu mi přijde zajímavější.

Černá sůl / kala namak
Je to nerafinovaná vulkanická sůl. Má růžovo šedou barvu. Její zvláštností je to, že je výrazně cítit po vajíčkách. Suchá ani tak ne, ale jakmile ji navlhčíte - stačí už jen nasypat na vlhké tofu a docela dost zasmradí celou kuchyň :)
Díky tomu dá pomazánce vajíčkové aroma a když jsem si hledala, co to vlastně ta černá sůl je, našla jsem zajímavé články.
Černá sůl je podle nich opakem klasické soli. Prý pomáhá při pálení žáhy, při trávení, pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku - neobsahuje tolik sodíku a tak nezvyšuje jeho obsah v krvi a dokonce prý zlepšuje zrak.
Kdyby tak nesmrděla, nepoužívám snad žádnou jinou:) Ale její odér je opravdu výrazný, zatím si ji neumím představit v jiném jídle než v téhle pomazánce.

Ingredience:

200 g Tofu natural
3 lžíce bílého jogurtu (použila jsem řecký)
1 plná lžička dijónské hořčice
1 zarovnaná lžička černé soli
1 zarovnaná lžička kurkumy
1 jarní cibulka
1 plná lžíce jemně pokrájené pažitky
čerstvě mletý pepř

+chléb, ředkvičky, rukola, výhonky...

Postup:
  • Do mixéru nebo food processoru (lepší) dejte na kostičky pokrájené tofu, jogurt, hořčici, sůl, kurkumu a čerstvě mletý pepř. Vše rozmixujte na konzistenci podobnou hladší vajíčkové pomazánce.
  • Ručně do směsi vmíchejte jemně pokrájenou pažitku a jarní cibulku.
  • pomazánka je nejlepší na čerstvém chlebu, bohatě obložená rukolou a ředkvičkami. Já mám ráda vše ještě nakonec opepřit čerstvě mletým pepřem.

Žádné komentáře :

Okomentovat