11 dubna 2019

ZELENINOVÝ VÝVAR

Pokud jste nikdy nedělali vývar ze zeleniny, bude pro vás možná mít překvapivě silnou chuť. Možná vás překvapí i krásná tmavá barva vývaru. Zeleninový vývar je skvělý! V receptu jsem uvedla základní zeleninu na vývar. V mrazáku mám pytel na odřezky zeleniny, které používám do vývarů. Vývar tedy můžete doplnit odřezky zeleniny, třeba košťály z kadeřávku, stonky petržele, mrkve...


Ingredience:

4 litry vody (aby byla zelenina potopená)
1 pórek (nebo zelené konce pórku)
1/2 celeru
2 velké mrkve
3 stroužky česneku
1 petržel
2 žampiony
2 cibule 
1 rajče
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
snítka libečku 
1 lžíce soli

(Podle chuti/zásob v mrazáku můžete přidat stonky kadeřávku, brokolice, květáku, listy petržele...různé odřezky zeleniny..V mrazáku mám pytel, kam všechny odřezky dávám. Můžete klidně použít slupky ze zeleniny - předem vydrhnuté, do zeleninového vývaru zužitkujete všechno možné :)

Postup:

  • Zeleninu dobře vydrbejte. Loupat ji nemusíte. Mrkev, cibuli a petržel rozpulte, celer nakrájejte na třetiny. 
  • Mrkev, celer, petržel, cibuli a žampiony vyskládejte buď na plech a pod grilem nasucho opečte v troubě nebo zeleninu opečte na pánvi. Měla by mít sem tam opečený okraj, ale pozor, ať ji příliš nespálíte - polévce by dala hořkou chuť.
  • Opečenou zeleninu vložte do hrnce, přidejte i všechnu ostatní zeleninu, bylinky, koření a odřezky, osolte a zalijte vodou. Na tohle množství zeleniny dávám přibližně 4l vody.
  • Přiveďte k varu a nechte 2 hodiny probublávat. Hotovou polévku sceďte a podle chuti ještě dosolte.
  • Do zeleninového vývaru máme nejradši celestýnské nudle nebo sýrové knedlíčky.

Žádné komentáře :

Okomentovat