19 července 2018

KRKONOŠSKÉ KYSELO


To kyselo je málo kyselý! To je první věc, která se mi vždycky vybaví :) Možná kvůli tomu do kysela přidávám i lžíci octa, která tam asi úplně nepatří, ale za to může Trautenberk :)

Pokud doma kvásek máte, namnožíte ho denním dokrmováním směsí vody a žitné mouky. Pokud nemáte, seženete ho v pekařství (vím, že ho v Praze mají třeba v pekárně na Strossmayerově náměstí).

Ingredience:
6 porcí

200 g kvásku
1,5 l vody 
2 plné hrsti sušených hub
4 střední cibule
6 vajec
6 větších brambor
100 g másla
sůl
kmín (asi 1 lžičku)
1 lžíce octa (nebo podle chuti, lze i vynechat)
pažitka


Postup:

  • Kvásek smíchejte s vodou, dobře ho promíchejte, ať v něm nejsou žmolky. Houby namočte do vody. Kvásek s vodou postavte na plotnu,přidejte slité houby, osolte, přidejte kmín a přiveďte k varu. Vařte 20 - 30 minut. Přibližně po čtvrt hodině varu ochutnejte a podle chuti okyselte nebo přisolte.
  • Mezitím si dejte vařit brambory ve slupce. Uvařené brambory sceďte a oloupejte.
  • Cibuli pokrájejte najemno a na másle ji opečte dozlatova. Na cibulku přidejte rozkvrdlaná vajíčka, chvilku na pánvi míchejte, ale vajíčka nenechávejte úplně dojít, dojdou v horké polévce.
  • Polévku buď dokončete tak, že do horké polévky v hrnci dejte vajíčka s cibulkou a na kousky pokrájené brambory, na talíři pak posypejte pažitkou.
nebo
  • Připravte 6 talířů. Do každého dejte porci pokrájených brambor, porci míchaných vajec a zalijte horkou polévkou, nakonec posypejte pažitkou.

2 komentáře :