02 června 2018

BAGELY


Tvarem připomíná pečivo typu housky, ale chutí spíš chleba. Prvně se vaří, pak se peče. Má tužší konzistenci, ale potřený lučinou a naplněný uzeným lososem a rukolou je skvělý. Stejně tak i se šunkou a sýrem nebo nějakou dobrou pomazánkou. Akorát se připravte, že tohle pečivo se musí kousat :)
Schválně jsem hledala, co je ten bagel zač. Nejspíše židovská specialita, hodně známá a oblíbená v Americe, tradičně ve tvaru prstence...

Ingredience:
na 8 kousků

450 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
2 lžičky soli
0,5 lžičky cukru
300 ml teplé vody

+2 lžíce cukru do vroucí vody na vaření bagelů
+ trochu mléka na potření
+ podle chuti posyp (sůl, mák, sezam, ovesné vločky...)

Postup:
  • Smíchejte droždí, cukr a 100 ml teplé vody a nechte vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut.
  • Do mísy vsypte mouku, přidejte sůl, zbytek vody a kvásek. Vypracujte hladké těsto. Přikryjte fólií a nechte hodinu kynout.
  • Po hodině těsto rozdělte na 8 bochánků. Troubu předehřejte na 200 °C a do hrnce dejte vařit vodu s 2 lžícemi cukru. Každý bochánek trochu zploštěte, propíchněte prstem a uvnitř s ním trochu zatočte, ať vytvoříte typický tvar bagelu.
  • Bagely nejdříve vhoďte do vroucí vody (po tolika kusech, aby vedle sebe mohly plavat na hladině, záleží na velikosti hrnce) a z každé strany minutu povařte (po minutě je otočte). Vařené bagely vylovte z vody a na mřížce je nechte okapat a trochu oschnout.
  • Bagely přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Každý bagel potřete mlékem a podle chuti posypejte. Vložte do rozpálené trouby a pečte přibližně 25 minut, do zlatova.


2 komentáře :

  1. Zvláštní...nikdy jsem žádné pečivo nevařila a pak nepekla. To je výzva :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky o jiném takovém nevím😊. Když jsem je dělala poprvé, byla jsem k nim dost skeptická, protože po uvaření je to takovej dost divnej knedlík😂. Ale nakonec po upečení je to o dost lepší 😁.

      Vymazat