27 května 2018

BEZINKOVÝ SIRUP


Dělám ho každý rok a nejradši ho máme zalitý perlivou vodou, s lístky meduňky, máty a třeba i plátkem citrónu. Na léto je to super osvěžující limča. 

Květy je nejlepší sbírat ráno na místě dál od silnice. Sbírejte jenom krásné květy, nezahnědlé a hlavně ty, které jsou v plném květu a ještě nemají kuličky malých budoucích bezinek.

Květy můžete před zalitím vodou lehce opláchnout vodou, ale pokud sbíráte na čistém místě, není to nutné. 

BEZINKOVÝ SIRUP bez vaření:

20 velkých bezových květů
2 l vody
2 kg cukru (bílý nebo třtinový)
30 g kyseliny citrónové
šťáva ze 3 citrónů

Postup:

  • Přiveďte k varu 1 litr vody a nechte vychladnout.
  • 20 velkých bezových květů odstříhejte od stonků (malé zbytky můžete nechat, ale vždycky zelené stonky odstřihnu, protože nechci aby se jejich chuť dostala do sirupu). Zalijte 1 litrem studené vody a na 24 hodin uložte do lednice.
  • V hrnci přiveďte k varu 1 litr vody a přisypejte 2 kg cukru. Promíchejte a nechte cukr rozpustit. Přidejte kyselinu citrónovou. Za občasného promíchání nechte vychladnout (na pokojovou teplotu). Po vychladnutí přidejte i vymačkanou citrónovou šťávu.
  • Sceďte vodu z vylouhovaných bezových květů a nezapomeňte je pořádně vymačkat. Vodu přidejte k cukrovému sirupu a promíchejte.
  • Nakonec sirup přeceďte přes cedník vyložený plátýnkem a nalijte do vařící vodou vypláchnutých lahví.
  • Závěrečné cezení sirupu udělejte pro delší trvanlivost sirupu. Přece jen v něm můžou být zbytky květů nebo i kousíčky citrónové dužiny. Pro delší trvanlivost nalijte sirup do lahví až po okraj,co nejvíc to půjde.Další možnost je zajít nakonec sirup trochou lihu, ale já dělám první možnost.





Žádné komentáře :

Okomentovat