03 května 2017

VYSOKÝ ROŠTĚNEC / PICO DE GALLO / DIP Z KORIANDRU & JALAPENOS/ Vařím s Mikrofarmou



Minulý měsíc jsem se poslední možný den přihlásila do soutěže pro foodblogery "Vařím s Mikrofarmou". Pořád jsem to odkládala, protože věčně nestíhám a teď musím :)

Ale nakonec jsem si řekla "jdu do toho" a přihlásila se.

Začalo to tak, že jsem si vymyslela co budu vařit. Rozhodně ne žádný steak, není to vůbec kreativní a byla jsem stoprocentně rozhodnutá, že steak prostě nebude. V pátek po práci jsem se vydala na Náměstí Jiřího z Poděbrad, kde je čerstvě otevřená Mikrofarma- masna a bistro. Jenomže maso, které jsem potřebovala zrovna nebylo. Tudíž improvizace na místě. Z pultu na mě svým okem mrkal výstavní vysoký roštěnec.

Už jsem vám na fb psala, jak jsem v pátek měla zatmění a polovinu nákupu nechala v masně. No tak to ještě nebyl zatmění konec...

Abych to teda dopověděla s roštěncem. Řekla jsem si super, udělám novou marinádu a bude roastbeef. Jenomže z vysokého roštěnce roastbeef co?
 Z vysokého roštěnce roastbeef neuděláte.

Vysoký roštěnec ( Rib Eye Steak, Entrecote) je totiž naprosto dokonalé steakové maso. Má tukové mramorování a díky němu je maso krásně křehké. Na Mikrofarmě ale prodávají maso pěkně uzrálé a tak musím říct, že to byl zatím asi můj nejkřehčí a nejlepší rib eye steak .)

Udělala jsem k němu bramborové trilobity, Pico de Gallo - mexický salát z rajčat a jalapenos papriček a dip z koriandru a jalapenos, který je ke grilovanému masu úplně boží.

Ingredience:
pro 6 lidí

1 kg vysokého roštěnce bez kosti
sůl (použila jsem Maldonskou jemně uzenou sůl)
pepř
olivový olej


Pico de Gallo
8 rajčat
1 větší šalotka
půl svazku koriandru
4-6 jalapenos papriček
sůl
2 lžíce limetkové šťávy
(+ podle chuti 1 lžíce olivového oleje)


Dip z koriandru a jalapenos
4 jalapenos papričky
1 svazek koriandru
190 g zakysané smetany
2 stroužky česneku
šťáva z 1 limetky
půl lžičky soli
50 ml olivového oleje
1 lžíce vinného octa

Trilobiti
10 středně velkých brambor
olivový olej nebo rozpuštěné máslo na potření
sůl

Postup:

  • Nejdřív připravte dip z koriandru a Pico de gallo. Na koriandrový dip přepulte jalapenos papričky a vyndejte semínka. Vložte do mixéru a přidejte i všechny ostatní ingredince. Vše rozmixujte.
  • Pico de gallo: rajčata pokrájejte na drobné kousky a dejte do mísy (pokud vám vadí slupky, můžete rajčata předem spařit a oloupat, ale já to nedělám). Papričky překrojte a vyndejte semínka. Papričky nakrájejte na drobno a přidejte k rajčatům.
  • Šalotku také nakrájejte na malé kousky, koriandr posekejte a opět vše přidejte do misky k rajčatům.
  • Osolte a přidejte limetkovou šťávu. Podle chuti můžete přidat i lžíci olivového oleje. 
  • Troubu zahřejte na 200°C. Omyté brambory přepulte a každou půlku nakrájejte na 1-2 mm plátky, ale na jedné straně nedokrajujte. 
  • Brambory vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem, řeznou stranou dolů. Každou bramboru potřete olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem, osolte a dejte péct na 15-20 minut. Čas je orientační, záleží na velikosti brambor.
  • Maso nakrájejte na minimálně 2 cm steaky, lepší o něco víc. Každý steak potřete z obou stran olivovým olejem. Na grilu nebo na pánvi opékejte přibližně 5 minut z každé strany pro propečenější steak, 3 minuty z každé strany pro krvavý steak. Zabalte do alobalu a nechte ještě 5-10 minut odpočívat v teple. Osolte a opepřete.

Žádné komentáře :

Okomentovat