09 května 2017

GREENBURGER / Vařím s Mikrofarmou




Jarně zelený burger se šťavnatým kusem masa, zeleným chřestem a aioli.
To je další recept do soutěže Vařím s mikrofarmou :)
Z čerstvě mletého hovězího z Vysočiny (přesně tam, kde máme chalupu♡♡ :)) s aioli z vajíček z Mikrofarmy

Ingredience:

ZELENÉ HOUSKY
10-12 kousků

420 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
100 ml vody
100 ml mléka
2 hrsti čerstvého špenátu
1 vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíčka cukru
1 lžička soli
+ rozšlehané vejce na potření
+ černý sezam na posypání

MASO
1 kg mletého hovězího masa
2 lžíce drobně posekaného libečku
sůl
pepř

AIOLI
2 žloutky
250 ml oleje (řepkový)
šťáva z půlky citrónu
2 zarovnané lžičky dijónské hořčice
sůl (asi 1/4 lžičky)
pepř

Na dokončení:

20 - 24 kusů zeleného chřestu
lístky čerstvého špenátu
10 - 12 plátků cheddaru

Postup:

  • Housky: v míse smíchejte všechny suché ingredience. Do mixéru dejte mléko, vodu a špenát. Vše rozmixujte dohladka. Nakonec přidejte i rozpuštěné máslo a vejce a ještě krátce promixujte.
  • Do mísy k suchým ingrediencím pomalu přidávejte zelenou směs. Postupně promíchávejte a vytvořte těsto. Nechte hodinu kynout na teplém místě (např.nad miskou s teplou vodou, pokud nemůžete dát těsto na kamna na teplo).
  • Po hodině by těsto mělo přibližně zdvojnásobit svůj objem. Znovu ho promíchejte. Pořádně si pomoučněte pracovní plochu. Lžící odebírejte kusy těsta, každý kus pomoučněte (těsto je lepivější) a vytvarujte z něj kuličku. položte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte 30-45 minut kynout.
  • Vykynuté bochánky potřete rozmíchaným vajíčkem a posypejte sezamem.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 18 minut.  
  • Aioli: je to majonéza s česnekem. Naprosto dokonalá věc. Postup je jednoduchý. Do misky vyklepněte 2 žloutky. Přidejte hořčici, citrónovou šťávu, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Nejlépe mixérem s metličkami (ale jde to i ručně - vyzkoušeno :) vše promíchejte a začněte pomalu, vlasovým pramínkem přilévat olej. Neustále míchejte, stačí na pomalé otáčky. Majonéza by po chvíli měla začít krásně houstnout.
  • Uvařte chřest. Ten zelený stačí vařit 2-5 minut v lehce osolené vodě a nemusíte ho loupat. Záleží na tloušťce výhonků. Ideálně by z vody měly hlavičky vykukovat a vařit se jenom párou. Při vaření myslete na to, že chřest je rozhodně lepší křupavý než rozvařený. Uvařený chřest překrojte na třetiny. Pokud máte silnější výhonky, překrojte je napůl (hlavičky nechte celé).
  • Maso: Mleté maso osolte, opepřete a přidejte libeček. Směs dobře promíchejte. Vytvarujte hamburgry. Na grilu nebo grilovací pánvi opečte z obou stran. Maso by nemělo být úplně, ale střed by měl ideálně zůstat trochu růžový .
  • Dokončení: housku překrojte, potřete trochou aioli na které dejte špenátové lístky. Položte maso, plátek cheddaru, chřest a lžíci aioli. Přiklopte horní polovinou housky.



Žádné komentáře :

Okomentovat