04 dubna 2017

VELIKONOČNÍ BERÁNEK


Mám moc ráda ráda Velikonoce. 
Všechno se to venku probouzí ze zimního spánku a přichází to pravé jaro.
O Velikonocích u nás doma nikdy nechybí beránek a mazanec
Vždycky ho ozdobím mašlí a do tlamičky dostane větvičku bylinek nebo třeba pár fialek.
A oči má z hřebíčků. Kolem hřebíčků je nejlepší, protože po nich těsto krásně voní i chutná (takže mu občas udělám navíc i hřebíčkový čumáček :)) 

Ingredience:
4 vejce
150 g cukru krupice 
300 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
vanilka (1 lžíce vanilkového extraktu)
kůra z 1 citronu
100 g oleje
100 g vlažné vody

+ moučkový cukr na posypání
2 hřebíčky jako oči
mašle
větvička nebo kytička (jedlá) na ozdobu

Postup:
  • Ušlehejte žloutky s cukrem a olejem do světlé pěny.
  • Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a přilévejte vodu.
  • Nakonec vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně vmíchejte do těsta.
  • Pečte ve vymazané a vysypané formě na 170°C přibližně 3/4 hodiny.

Žádné komentáře :

Okomentovat