16 prosince 2022

OCTOVÉ CUKROVÍ


Minulý rok jsem na Instagramu psala můj příběh o vinném cukroví, do kterého jsem se rozhodla dát místo vína ocet. Ale byla jsem roztržitá a místo vinného octa jsem do těsta nalila bzenecký salátový speciál s bylinkami. Na záměnu jsem přišla ve chvíli, kdy se z trouby začala linout vůně bylinek. Nakonec to nebylo vůbec špatné, rozhodně to nebylo na vyhození! Cukroví všem chutnalo, jenom se občas někdo zamyslel, cože to z něj cítí za zvláštní chuť?

Cukroví jsem zkoušela i s vinným bílým octem a protože mám doma ještě spoustu jablečného octa, tentokrát jsem do těsta použila ten.

Můžete si vybrat podle stavu zásob octa ve vaší domácnosti. S jablečným octem se mi zdá chuť výraznější, ale nemusíte se bát. Po obalení v cukru není chuť nepříjemně octová nebo kyselá. Navíc! Tohle cukroví je prostě hned a bez zdobení :)

A teď už ingredience na poslední letošní recept ve spolupráci s Bzeneckým octem:


Ingredience:

na 2 plechy

125 g hladké mouky

125 g studeného másla

20 ml jablečného octa


+ moučkový cukr na obalení 


Postup:

  • Do mísy vsypte mouku, přilijte ocet a přidejte máslo pokrájené na malé kousky.
  • Vypracujte hladké těsto.
  • Hotové těsto zabalte do potravinové folie a nechte minimálně hodinu odpočinout v lednici.
  • Těsto vyválejte a vykrajujte tvary. Cukroví se neroztahuje do stran, ale nafukuje se nahoru. Nemusíte si tedy dělat velké rozestupy na plechu (spíš se ještě lehce smrskne).
  • Pečte na 160°C 10-12 minut.
  • Hotové cukroví posypejte moučkovým cukrem nebo v cukru obalte. Podle toho, kterou variantu máte radši. Já cukruji na plechu. Jednou horké cukroví, to se cukr pěkně vsákne, až to vypadá, že na cukroví žádný není. Podruhé pocukruji vychladlé cukroví a to už se cukr pěkně drží. Abych mezi cukrovím neměla spoustu cukru na plechu, před cukrováním vždycky cukroví "srazím" k sobě. Ale opatrně! Tohle cukroví je opravdu hodně křehké :)






Žádné komentáře :

Okomentovat