09 dubna 2017

VELIKONOČNÍ KOŠÍČKY



Původně měly košíčky být mrkvové, ale v posledních dnech na mě mrkvové cupcaky vyskakovaly na každém rohu a tak jsou košíčky nakonec vanilkové s čokoládovým krémem. Vajíčka jsou od Mixitu, vybrala jsem je kvůli složení (jsou to mandle obalené jogurtem s ovocem nebo čokoládou) a hlavně kvůli tomu jak jsou krásné. Nejlepší jsou ty kropenaté :)

Ingredience:
na 12 kousků
těsto:
225 g másla (změklého)
4 vajíčka (pokojové teploty)
160 g krupicového cukru
semínka z 1/2 vanilkového lusku nebo 1/2 lžičky mleté vanilky (nebo extrakt)
225 hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva

čokoládový krém:
150 ml smetany ke šlehání
200 g čokolády (minimálně kolem 50%, já jsem použila 53%)
50 g másla

Postup:

  • Nejdříve připravte čokoládový krém, protože musí z tekuté konzistence ztuhnout do konzistence krémové a to mu zabere minimálně 2 hodiny v ledničce.
  • Do kastrolku nalijte smetanu a zahřejte ji skoro až k varu. Když bude horká, přidejte čokoládu polámanou na kostičky a nechte pomalu rozpouštět. Nevařte, jenom promíchávejte. Nakonec přidejte máslo, promíchejte a dejte chladnout a tuhnout do lednice.
  • Těsto: změklé máslo prošlehejte dobře s vanilkou a cukrem. Vajíčka prošlehejte v misce vidličkou. Pomalu je postupně zašlehávejte do směsi másla a cukru.
  • Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně po částech ji zašlehávejte do máslovovaječné směsi. 
  • Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a každý naplňte přibližně do tří čtvrtin těstem. Tohle těsto má hodně krémovou, máslovou konzistenci a tak se nedá do formiček nalít. Já ho do formiček dávám pomocí lžíce (a prstů :)) a vůbec nevadí, že je povrch hrbolatý, v troubě se pěkně narovná (kuk na fotku úplně dole).
  • Pečte na 170°C přibližně 20 minut (zkoušejte špejlí). po upečení nechte muffiny dokonale vychladnout (tenhle čokoládový krém se v teple rozpouští hodně rychle, tak pozor na to) a ozdobte je krémem a čokoládovými vajíčky. 
VESELÉ VELIKONOCE !!!



Žádné komentáře :

Okomentovat