17 srpna 2016

FRAISIER



Fraisier je tradiční francouzský dort plný jahod a smetanového vanilkového krému mezi dvěma pláty piškotu. Nahoře potažený marcipánem. Když jsem ho uviděla, musela jsem zkusit tu krásu upéct :)
I když dorty peču většinou jenom k narozeninám, tentokrát jsem udělala výjimku a podle červnového Gurmetu se pustila do pekařské výzvy a upekla jahodový dort Fraisier. Postup je docela dlouhý, ale ničeho se nebojte a zkuste ho také. I když jsem Fraisier pekla poprvé, povedl se podle mých představ, vše ztuhlo jak mělo a všichni jsme si na něm pochutnali.

Ingredience:
forma průměr 20 cm
chlazení přes noc

KORPUS
150 g hladké mouky
150 g cukr krystal
6 vajec
špetka soli

KRÉM
300 ml plnotučného mléka
250 g smetany ke šlehání
700 g jahod
3 žloutky
50 g cukru krystal
30 g kukuřičného škrobu
1 vanilkový lusk - vyškrábnutá semínka z něj
4 g želatiny v prášku
1 lžíce studené vody
100 g jahodového džemu

DOKONČENÍ
100 g marcipánu
růžová gelová potravinářská barva (nemusí být)
jahody na ozdobu
moučkový cukr na poprášení pracovní plochy

+ na ozdobení jsem použila kuličky ze zbytků marcipánu a jedlé květy.

Postup:

  • Přípravu dortu rozdělte do dvou dnů, dort přes noc musí tuhnout v lednici.
  • Předehřejte troubu na 180°C a vyložte dva plechy pečícím papírem. Tužkou obkreslete obvod dortové formy (20 cm) a papír otočte na druhou stranu. Kolečko bude skrz papír prosvítat, ale neušpiní těsto.
  • Oddělte žloutky od bílků do dvou misek. Žloutky vyšlehejte společně s cukrem do světlé pěny a nakonec opatrně vmíchejte mouku. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte ke žloutkové směsi.
  • Na každý pečící papír (do středu nakresleného kruhu) dejte polovinu těsta a rozetřete do kruhu. Kruh přesáhněte asi o 1,5 cm, pečte ve vyhřáté troubě asi 10 - 15 minut. 
  • Upečené placky nechte vychladnout, na každou položte okruží dortové formy a nožem vyřízněte podle formy z každé placky kruh.
  • Připravte vanilkový krém. V míse ušlehejte žloutky s cukrem, přidejte kukuřičný škrob a dobře promíchejte. Mléko se semínky z vanilky přiveďte k varu  a tenkým pramínkem vlévejte za stálého míchání ke žloutkové směsi. Obsah mísy nalijte zpět do hrnce a na mírném ohni nechte za stálého míchání zhoustnout. Krém vraťte zpět do mísy, přetáhněte potravinovou fólií a nechte vychladnout.
  • Do mističky nalijte vodu, nasypte želatinu a nechte nabobtnat. Smetanu vyšlehejte dotuha. Ve vodní lázni zahřejte tři lžíce žloutkového krému na teplotu 45°C. Přidejte nabobtnalou želatinu a v krému ji rozmíchejte. Krém se želatinou vmíchejte do mísy s vychladlým krémem a opatrně, ale důkladně krém spojte s vyšlehanou šlehačkou. Polovinu krému přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou.
  • Jahody očistěte a vyberte asi 12 - 14 stejně velkých a podélně je rozřízněte. Pár jahod si nechte na ozdobu a zbytek nakrájejte na malé kousky.
  • Okruží dortové formy (bez spodku) obalte potravinovou folií a položte na servírovací tác. Na dno formy položte první piškotový plát a potřete polovinou jahodového džemu. Poloviny jahod přiložte řeznou stranou k vnitřnímu okraji dortového okruží (až se forma sundá, budou řeznou stranou ven, tak jak vidíte na fotkách) a celé ho půlkami jahod olemujte.
  • Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte mezi jahody krém a vyplňte všechny mezery mezi jahodami. Zbylý krém ze sáčku vraťte do misky a polovinu tohoto krému rozetřete na piškotový plát. Posypte ho na kousíčky pokrájenými jahodami a ty překryjte zbytkem krému. Měl by dokonale zakrýt všechny jahody, které dort lemují.
  • Nahoru přitiskněte druhý piškotový plát a dort uložte přes noc do lednice.
  • Druhý den opatrně sundejte dortové okruží. Marcipán obarvěte na růžovo. Na moučkovým cukrem poprášené ploše z něj vyválejte plát silný asi 4 mm a  vykrojte kruh o průměru 20 cm (podle formy). Já jsem ještě marcipán přejela vzorovaným válečkem, ale na fotkách to vidět není :(
  • Vrchní korpus potřete druhou polovinou marmelády, přidejte marcipánový kruh, podle vlastní fantazie ozdobte a rychle snězte :)


2 komentáře :

  1. Koukala jsem na gurmet a tento je ze všech nejkrásnější :-) Takový pěkně čistý a nádherně zdobený :-) Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ;-) Já jsem taky koukala, všechny byly krásné. Já bych vůbec nedokázala vybrat jen jeden :-) P.

      Vymazat