08 září 2016

RYBÍZOVÝ KOLÁČ SE SNĚHOVOU PUSINKOU



Na zahrádce nám sice už dozrávají dýně, ale pořád ještě máme i rybíz. A tak jsem konečně upekla rybízový koláč s pudinkem a navrch velkou pusinkou. Je to nejlepší rybízový koláč co jsem zatím vyzkoušela :) Na první pohled se možná zdá trochu složitější nebo spíš pracnější, ale zkuste ho. Nakonec s ním tolik práce není a jeho chuť za to stojí :) Ještě musím připsat, že i když jsou v receptu na sněhovou pusinku 2 bílky, klidně použijte i tři. Dva mi stačily, ale bylo to jen tak tak. Recept na něj jsem si na začátku léta vyfotila u kamarádky a myslím, že je z Albert magazínu.

Ingredience:
na kulatou koláčovou formu
 Těsto:
150 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
90 g studeného másla
2 žloutky

Náplň:
500 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
2 lžíce krupicového cukru
----------------------------------
500 g červeného rybízu
4 lžíce kukuřičného škrobu

Sněhová pusinka:
2 - 3 bílky
100 g krupicového cukru
1 lžička škrobu

Postup:

  • Těsto: z mouky, cukru a másla udělejte směs jako na drobenku, přidejte žloutky a vypracujte hladké těsto. Zabalte do folie a nechte hodinu odpočívat v lednici.
  • Mezitím uvařte pudink a nechte ho chladnout.
  • Rybíz promíchejte v míse se škrobem.
  • Koláčovou formu vymažte máslem. Těsto rozválejte a vyložte jím formu. Povrch těsta propíchejte vidličkou, ideálně zatižte pečícími fazolemi (když nemám, párkrát jsem použila na zatížení pokličku a nebo taky nic a povedlo se, ale nechci k tomu úplně navádět, protože se těsto může nafouknout a zvednout ..). Na 190°C pečte 10 minut. Pak sundejte fazole (pokličku..:) a ještě dopečte dalších 10 minut dozlatova.
  • Teplotu v troubě snižte na 170°C.
  • Na těsto dejte vrstvu pudinku. Na něj rybíz promíchaný se škrobem. Nakonec ušlehejte bílky s cukrem a povrch koláče překryjte ušlehaným sněhem. 
  • Pečte na 170°C 20 minut. Potom snižte teplotu na 60°C a ještě 15 minut koláč dosušte. 

2 komentáře :