29 června 2016

RATATOUILLE


Už jsme se nemohli dočkat, až bude všude spousta čerstvé zeleniny. Jedno z našich domácích nejoblíbenějších zeleninových jídel (i filmů :)) je ratatouille. Směs pečené zeleniny, která se ve Francii tradičně jí samostatně s bagetou, ale my jí máme rádi i jako přílohu k masu. Způsobů přípravy je několik. Já jsem si oblíbila právě tento a v létě, když jsou dobrá česká rajčata, nejenom ta ze skleníku, používám místo konzervovaných čerstvá. Bylinky použijte podle chuti, co máte rádi. Bazalku, tymián, rozmarýn, bobkový list, můžete zkusit třeba majoránku..Myslím, že je tolik verzí ratatouille, že si je každý může přizpůsobit přesně podle své chuti. 
Základním pravidlem je, že by zelenina měla být přibližně v poměru 1:1:1:1 (lilek, cuketa, paprika a rajčata).

Ingredience:
6x příloha nebo 4x hlavní jídlo
3 různobarevné papriky
2 cukety
2 lilky
2 x konzerva sekaných rajčat nebo čerstvá rajčata (spařená, oloupaná, krájená)
1 cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce provensálského koření
1 bobkový list
pár snítek tymiánu
pár snítek rozmarýnu
hrst čerstvé bazalky
sůl, pepř
olivový olej

nebo 1-2 lžičky provensálského koření nebo kombinace provensálského koření a čerstvých bylinek

Postup:

  • Všechnu zeleninu pokrájejte. Lilky, papriky a cukety rozpulte a na pokrájejte na plátky, cibuli a česnek nadrobno. Každý druh zeleniny nechte zvlášť, protože se bude i zvlášť opékat.
  • Na pánvi rozehřejte olivový olej a každý druh zeleniny na něm opečte do stavu, kdy už bude skoro k jídlu. (Zelenina se na závěr ještě asi deset minut bude dusit společně s rajčaty). Po opečení vsypte každý druh zeleniny z pánve do hrnce.
  • Nakonec opečte cibuli, když začne zlátnout přidejte česnek a ještě přibližně minutu opékejte.
  • K opečené zelenině do hrnce přidejte provensálské koření, tymián, rozmarýn a bobkový list, přidejte i sekaná rajčata, vše promíchejte a deset minut společně poduste.
  •  Na závěr můžete vyndat velké kusy bylinek, ale nevadí, když zůstanou. 

2 komentáře :