sobota 11. června 2016

SALÁT PLNÝ CHUTÍ



V počítači mám podobných fotek spousty. Ale protože takové jídlo většinou dělám spontánně a podle toho co mám doma a co roste v květináčích, fotky zůstanou v počítači a na blog se nikdy nedostanou. Kdo by si totiž třeba čtrnáct dnů (v tom lepším případě) pamatoval, co jsem přesně použila :)
A tak tady mám dnes ten nejčerstvější recept, dnešní oběd.
Salát plný chutí a také vůní. Všechny použité bylinky jsou totiž hodně aromatické a tak pozor na množství. Od každé stačí jenom pár lístků.
Letos na jaře jsem si zasela červenou i zelenou perilu, thajskou bazalku a koriandr. Kromě tradiční pho polévky a rýžových závitků, se vám tyto bylinky budou hodit právě do následujícího salátu.

P.S. Kdo nemáte bylinky vlastní a nemůžete je sehnat, můžete zkusit salát jenom s koriandrem:)

A koho by zajímalo, přidávám ještě pár zajímavých odkazů o použitých bylinkách:

Ingredience:
na 2 porce

200 g tresky

Těstíčko na smažení:
1 vejce
50 g hladké mouky
50 ml perlivé vody
sůl, pepř

+ olej na smažení

Salát + na dokončení:
100 g skleněných nudlí 
1/4 červené cibule
1/4 salátové okurky
3-4 lžíce mungo výhonků
0,5-1 chilli paprička
1 hrst nesolených arašídů
2 plné lžíce smažené cibulky 

Bylinky (od každé pár lístků):
koriandr
červená perila
zelená perila
thajská bazalka

zálivka:
50 ml limetkové šťávy (cca šťáva z jedné limetky) 
0,5 lžíce sezamového oleje
0,5 lžíce rybí omáčky
1/4 lžíce třtinového cukru

Postup:

  • Nudle uvařte podle návodu na obale, některé stačí jen zalít vroucí vodou, jiné se musí chvíli povařit. Nudle sceďte a nechte vychladnout.
  • Těstíčko: vejce prošlehejte s moukou, solí, pepřem a perlivou vodou. Ryby nakrájejte na kousky velikosti sousta. Do kastrolku nebo na menší pánev nalijte 2-3 cm oleje a kousky osmažte dozlatova. Hotové kousky ryb nechte na papírové útěrce, ať se z nich odsaje přebytečný olej.
  • Zálivka: smíchejte limetkovou šťávu, olej, rybí omáčku a cukr. Nudle dejte do mísy, přilijte zálivku a promíchejte. Okurku nastrouhejte nebo nakrájejte na nudličky a také vmíchejte k nudlím. Přidejte i výhonky, posekané bylinky a vše promíchejte.
  • Arašídy opražte nasucho na pánvi. Po zchladnutí je nahrubo posekejte.
  • Do misky k nudlím přidejte smažené kousky ryb, pražené arašídy, červenou cibuli pokrájenou na tenké plátky a smaženou cibulku. Nakonec i tence pokrájenou chilli papričku.


2 komentáře :

  1. Podobné saláty mám moc ráda a také je dělám. S treskou jsem ale ještě nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Treska je v něm dobrá, ale určitě půjde použít i jiná ryba ;-)

      Vymazat