01 dubna 2016

BOCHÁNKY S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

 


Dostala jsem spoustu medvědího česneku.
Zrovna, když jsem přemýšlela, co s takovým množstvím udělat (kromě tradičního pesta - recept), padl mi do rukou Apetit a v něm recept na medvědí bochánky.
Hned ten večer jsem je upekla. 

Víte, že medvědí česnek si můžete zasadit na zahrádce? Já už ho tam mám třetím rokem. Zasazený je pod jabloní, ve stínu až polostínu. Už vystrkuje první lístky a každým rokem se víc a víc rozrůstá :)

Ingredience:
na 10 bochánků

220 g hladké mouky
1 lžička soli
1,5 lžičky kypřícího prášku
30 g strouhaného parmezánu
65 g studeného másla
130 ml mléka + 1 lžíce na potření
1 velká hrst medvědího česneku (použila jsem spíš 1 obrovský svazek:)
1 žloutek na potření
5 lžic strouhaného sýra na posypání (např.parmezánu, zkusila jsem i gruyér a Nivu)

Postup:
  • Troubu předehřejte na 220°C. Do mísy vsypte mouku, kypřící prášek, sůl a strouhaný parmezán. Promíchejte a přidejte máslo pokrájené na malé kousky.
  • Hněťte prsty jako když děláte drobenku. Po pár minutách těsto začne opravdu jako drobenka vypadat a po dalších pár minutách se začne pomalu spojovat do těsta. V tu chvíli přisypte nadrobno posekaný medvědí česnek a přilijte mléko. Vařečkou začněte zpracovávat těsto. Ze začátku dost lepí, proto je lepší použít vařečku. Po promíchání vařečkou už můžete uhníst ručně.
  • Těsto vyklopte na pečící papír položený na plechu. Z těsta vytvarujte obdélník přibližně 20x10 cm velký a 3 cm vysoký Pokud se těsto příliš lepí k rukám, lehce ho poprašte moukou.
  • Obdélník z těsta nařízněte na 10 menších obdélníků, ale nedokrajujte.
  • Potřete žloutkem rozšlehaným s 1 lžící mléka a posypejte strouhaným sýrem.
  • Pečte 12-15 minut dozlatova.

2 komentáře :