05 dubna 2016

CHALUPÁŘSKÝ PAPRIKÁŠ


Vítaná změna, když je obyčejný guláš už nuda. Je to ideální recept, když potřebujete nakrmit partu kamarádů, co vám přijeli pomáhat na chalupu. Můj manžel má totiž ty nejlepší kamarády na světě. Kluci, děkujeme za pomoc !  :)

Ingredience:
na 6 porcí:

1 kg hovězí kližky
směs: 6 lžic hladké mouky + lžíce soli + lžíce pepře
400 g malých žampionů
4 větší cibule
2 červené papriky
800 g konzervovaných sekaných rajčat (2 plechovky)
3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky mleté pálivé papriky
2 lžičky mleté sladké papriky
1 bobkový list
olej
1 l hovězího vývaru
3 stroužky česneku
čerstvá jarní cibulka na posypání
zakysaná smetana podle chuti k podávání
+ chléb

Postup:
  • Kližku nakrájejte na kousky o velikosti sousta. V hlubším plechu smíchejte mouku se solí a pepřem a vsypejte kostky masa. Rukama dobře promíchejte, ať se maso ze všech stran obalí. Přebytečnou mouku oklepejte.
  • V hrnci rozehřejte olej a postupně opečte kostky masa. Nedávejte všechno maso naráz, pustilo by hodně šťávy a začalo by se dusit. Rozdělte ho na tři části a ty postupně opečte. 
  • Opečené maso dejte stranou a do hrnce vsypte na kostičky pokrájenou cibuli (podle potřeby přidejte trochu oleje). Opečte dozlatova a přidejte přepůlené žampiony a papriku pokrájenou na kostičky. Opékejte ještě asi 5 minut.
  • Do hrnce vraťte maso, přidejte oba druhy papriky, kmín a bobkový list. Přidejte i rajčata a vše zalijte vývarem.
  • Přiveďte k varu, plamen stáhněte, přiklopte pokličkou a na mírném plameni duste asi 3 hodiny, do změknutí masa. Přibližně 10-15 minut před koncem do guláše prolisujte česnek.
  • Podle chuti dosolte a na talíři posypejte čerstvou jarní cibulkou. Na stůl naservírujte misku se zakysanou smetanou, ať si každý může podle chuti guláš zjemnit.

A nakonec rychlý fotopostup, paprikáš jsem dělala z většího množství, takže na fotkách opékám ingredience zvlášť na pánvi:
Opečte kořeněnou moukou obalené maso:
Cibuli dozlatova:
Papriky:
A žampiony:
Přidejte pálivou papriku:
I sladkou papriku:
Kmín:
A bobkový list:
Zalijte vývarem a duste 3 hodiny:
Dobrou chuť!

Žádné komentáře :

Okomentovat