03 února 2019

DÝŇOVÉ RIZOTO


Taky se Vám občas stane, že vaše oblíbené jídlo začnete vařit jinak? Mně se přesně tohle stalo s dýňovým rizotem. A ta změna (hlavně v chuti) je tak velká, že jsem se rozhodla starý recept smazat a nahradit ho tímhle novým.

Tipy najdete dole pod receptem. Nemáte pancettu nebo výhonky? Chcete si tohle rizoto udělat vegetariánské? Mrkněte dolů:)

Ingredience
na 4-6 porcí
400 g rýže na rizoto (Carnaroli nebo Arborio)
600 g dýně hokkaido (váha už po očištění)
100 g pancetty
1,5 dcl bílého vína
1 středně velká cibule
8 lístků šalvěje
1,5 l osoleného vývaru (možná nespotřebujete všechen, přilévejte s citem)
50 g másla
80 g parmezánu
sůl, čerstvě mletý pepř
olivový olej

Postup:
  • Dýni hokkaido nemusíte loupat. I když to tak spousta lidí dělá, je to úplně zbytečné. Dýni stačí umýt a slupka naopak dodá jídlu ještě nádhernější oranžovou barvu. Dýni rozkrojte, lžící vydlabejte semínka (blíží se jaro, možná si jich pár nechte na zasazení :) a dýni nakrájejte na kousky (cca2x3cm). Čím menší kousky, tím dřív se upečou, ale v zásadě je to jedno.
  • Kousky dýně dejte na plech vyložený pečícím papírem. Osolte, pokapejte olivovým olejem a pečte na 200°C 20 minut.
  • Pečenou dýni rozmixujte na pyré. Drobné kousky nerozmixované dýně nevadí, spíš rizoto vylepší. A teď už k přípravě rizota.
  • Cibuli pokrájejte na drobno, stejně tak pancettu. Na horkou pánev vlijte trochu olivového oleje a přidejte cibuli, když zesklovatí přidejte pancettu. Začněte společně opékat až do chvíle, kdy cibule začne zlátnout (pozor na to, nemá by být hnědá jak na guláš :). V tu chvíli vsypte suchou rýži a promíchejte. Rýži míchejte a na pánvi opékejte, až zlehka zprůhlední. Trvat to bude tak 3-4 minuty. Přilijte víno. Víno se do rýže ihned vsákne, ale ještě asi 2 minuty rýži promíchávejte a nechte odpařit alkohol (v tomhle množství vína budou 2 minuty stačit, jinak by se rýže začala připalovat).
  • Přilijte 2 naběračky osoleného vývaru, promíchejte a přidejte všechno dýňové pyré, dobře promíchejte. Rizoto v tu chvíli dostane dokonalou, nádherně oranžovou barvu (a vy hned zjistíte, že ten starý recept stál za prd :). Pokud máte, přidejte i šalvěj.
  • Teď už jenom přidávejte vývar a neustále promíchávejte. Po osmnácti minutách ochutnejte, rýže by už měla být skoro hotová. Možná ještě tak 2 minutky a bude to. Vmíchejte máslo, pomalu kousek másla promíchávejte s rizotem a nechte rozpouštět. V míchejte i strouhaný parmazán.  Rizoto by mělo mít krásnou krémovitou konzistenci.
  • Rizoto zakryjte pokličkou a nechte 5 minut odpočinout. 
  • Nandejte na talíře, do kterého zespodu rukou párkrát plácnete, aby se rizoto pěkně po talíři rozprostřelo.
  • Nakonec už jen ozdobte hoblinkami parmazánu, dýňovými semínky, kousky pečené dýně nebo  cibulovými výhonky (jako zrovna tady na fotce) .
TIPY:
Rýže - důležité je použít rýži na rizoto. Takže Arborio nebo Carnaroli. Další možnost je Vialone, ale tu jsem u nás neviděla. S obyčejnou nebo jasmínovou se vám krémové rizoto moc nepovede.

Šalvěj - na podzim, když je ještě na zahradě, ji tam určitě dejte. Teď v zimě můžete použít i sušenou, ale pokud nemáte, nevadí a lze vynechat. Já používám sušenou v celých listech, protože mám vlastní. Takže do rizota listy ručně rozemnu na větší kousky. Pokud máte mletou šalvěj, tak dávkujte opatrně.

Pancetta - opravdová pancetta, ne anglická slanina :)  Rizotu dodá lepší chuť. Chápu, že někde je pancetta naprosto nesehnatelná, ale jestli můžete, fakt ji zkuste. 100 g stojí asi 50 Kč.

Vývar - jedno je jisté. Použijte vývar a ne vodu, protože tekutina se během celého vaření do jídla vsakuje a dodává mu chuť. Použít můžete zeleninový nebo kuřecí, ale vždy osolený, je to lepší než rizoto dosolovat až nakonec. Hovězí jsem nezkoušela, jen pozor s nějakým extra silným, aby nepřebil ostatní chutě.

Bez masa - Pokud chcete rizoto bez masa, použijte zeleninový vývar, navrch na rizoto dejte kousky opečené dýně a pražená dýňová semínka. A když nemáte výhonky cibule, posypte rizoto jarní cibulkou. Bude to skvělý. 

Původní recept - Zásadní změnou je dýňové pyré. Zatímco u původního receptu se do rizota přidávají celé kousky pečené dýně, teď používám dýňové pyré.


DOBROU CHUŤ!
 
 
 

2 komentáře :

  1. Krásné :-) Barvu dýně prostě miluji :-) Jakékoliv jídlo úplně rozsvítí a radost se násobí :D

    OdpovědětVymazat