06 července 2015

ŠPALDOVÝ MAKOVEC

Můj manžel miluje mák. Občas se mi zdá, že je jedno co mu dám k jídlu, hlavně to musí být posypané mákem. Já zase miluju povidla.
A tady se konečně shodneme.
Makovec je totiž nejlepší pomazaný povidly. Domácími povidly. Až budou švestky, tak recept na povidla najdete TADY. A tady je recept na makovec:

Ingredience:
300g špaldové mouky
300ml mléka
100g třtinového cukru
100g mletého máku
70ml makového Bohemia oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva

Postup:

  • V jedné míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, mák a prášek do pečiva. V další míse smíchejte mléko, olej a žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  • Do suché směsi postupně přilévejte směs tekutou. Vše dobře promíchejte a na závěr opatrně vmíchejte sníh z bílků.
  • Těsto vlijte do pečící nádoby (pokud nemáte nepřilnavou, vymažte ji máslem a vysypejte moukou) a pečte na 180°C 40-50 minut.
  • Pokud budete péct ve vyšší formě (třeba takové, jaká je na fotkách), je lepší v polovině pečení přikrýt makovník alobalem - aby se povrch nespálil, než se uvnitř upeče. V každém případě zkoušejte propečení špejlí.


2 komentáře :

  1. Jéééé, makovec, jééé povidla a jééé bílý kafe....miluju to. Tak se dám do pečení. Děkuji ti za inspiraci. :) https://dobraodobremzivote.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Zátiší s bílým kafem je na chalupě, kutíme, opravujeme a tohle nám bodlo. Já mám na kafe děsně ráda ten hrnek, i když je bez ucha :-) A není zač ;-)

    OdpovědětVymazat