pondělí 20. října 2014

MEDOVÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ

Hruškový koláč je podzimní klasika. Když je venku zima, prší a vy přijdete domů, uděláte si horký čaj a k němu si dáte hruškový koláč a už vám vůbec nic nechybí :)




Ingredience:
4 hrušky
180g másla
180g medu
180g hladké mouky
3 vajíčka
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžíce vanilkového extraktu

+ na povaření hrušek:
2 lžíce cukru
1 svitek skořice
1 hvězdička badyánu

podle chuti můžete povrch koláče posypat hrstí sekaných ořechů, krátce opražených na pánvi a obalených v medu.

Postup:
Hrušky oloupejte, překrájejte na půlky a vyškrábněte jádřince.
Půlky hrušek dejte na 5-10 minut povařit do vody se 2 lžícemi cukru, skořicí a badyánem.
(doba vaření závisí na tvrdosti hrušek, pozor na rozvaření)

Povařené hrušky vyndejte z vody a po vychladnutí je nakrájejte z širší strany na tenké proužky (u stopky nedokrajujte) a rozložte je do vějířků na dno formy, lehce vytřené máslem.

Těsto:
Rozpusťte si máslo a zašlehejte do něj med a vejce.
Šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne světlá pěna (10 minut)
Do pěny přidejte hladkou mouku s práškem do pečiva a vanilkový extrakt.
Všechno pořádně promíchejte a vlijte do koláčové formy (na hrušky-koláč se nakonec vyklopí a hrušky budou nahoře:)
 pečte na 170°C přibližně 40-50 minut - zkoušejte špejlí.

Podávat můžete i teplý, podle chuti můžete povrch koláče posypat hrstí opražených vlašských ořechů obalených v medu nebo třeba posypat plátky mandlí. 







Žádné komentáře :

Okomentovat