19 října 2014

ČÍNSKÉ KNEDLÍČKY DIM SUM


Taky máte tak rádi asijskou kuchyni?
Tak zkuste tyhle malé plněné knedlíčky vařené v páře.

Náplň do knedlíčků dělám z krevet, ale můžete je vyzkoušet i s jinou náplní. Podle vaší fantazie. I koření můžete zkusit použít podle vlastní chuti a hlavně podle toho jak máte rádi ostré :)
Omáčku hoisin seženete v tržnici SAPA nebo u dobře zásobených vietnamských zelinářů. 
Z uvedeného množství bude asi 16 knedlíčků.

Ingredience na těsto:
60g hladké mouky
1 plná lžíce solamylu
1 lžíce sádla
35ml vody

Ingredience na náplň:
200g krevet
1 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce sekaného koriandru
1 chilli paprička
l žíce strouhaného zázvoru
2 drcené stroužky česneku
1 jarní cibulka (bílá část-nasekaná)

Postup:
Rozpusťte lžíci sádla, vmíchejte mouku, solamyl a vodu. Vznikne nelepivé těsto. Minimálně hodinu ho nechte odpočívat v lednici.

Mezitím si očistěte krevety, nasekejte je a vmíchejte k nim zbytek ingrediencí - limetkovou šťávu, rybí omáčku, koriandr, sekanou chilli papričku, zázvor, česnek a nasekanou jarní cibulku.

Těsto si vyválejte na placku asi 1mm tenkou. Vykrajujte kolečka s průměrem 8cm, plňte krevetovou směsí a knedlíčky skládejte na pařáček. Nechte mezi nimi trochu rozestupy- aby se při vaření neslepily.

Hotové knedlíčky vařte na páře 10 minut.
Posypte sezamem a podávejte s omáčkou hoisin.
  







8 komentářů :

  1. Tuhle dobrotu jsme si udelali na Silvestra a sklidila obrovsky uspech! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, je zadané množství mouky atd správně? včera jsem je chtěla zkusit a vznikla mi trocha těsta - tak do dlaně - co lepilo jako blázen :-( děkuji a hezký den:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, množství je určitě správné. Z uvedené dávky je asi 16 knedlíčků a těsto se válí tenké. Množství "do dlaně" odpovídá :) Poté, co do rozpuštěného sádla dáte mouku a začnete míchat je těsto lepivé, ale po rozmíchání (pár vteřin) lepit přestane, po vychlazení už nelepí vůbec. Díky sádlu je právě takové mastné a nelepivé. Nevím, kde by se mohla stát chyba :( Nikdy se mi to nestalo a podle toho receptu jsem jich už dělala stovky...jediné co mne napadá, nechat těsto dobře vychladit.

      Vymazat
    2. Vyzkouším znova - moc díky:-) už jsem zkoušela i jiné - jen ze škrobu, teplé vody a trochu oleje a bylo super, ale chtěla jsem vyzkoušet ještě jiné a někde jsem viděla i takové nadýchané - jako naše sladké kynuté knedlíky :-) díky :-)

      Vymazat
    3. Není zač, moc jsem neporadila. Tak doufám, že se při dalším pokusu už povedou :)

      Vymazat
  3. Milá Pavlíno, chystám se na přípravu Vašich knedlíčků... směs na náplň je syrová ? chápu dobře, že krevetkám stačí chvilka v páře ? je možno použít případně malé nakládané koktejlové krevety místo klasických větších ? :)
    děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, náplň je syrová a v knedlíčku je jí jen tolik, že za pár minut v páře je náplň hotová (tady na blogu mám i recept s vepřovým masem a i tomu stačí jen pára). Nevím úplně přesně jaké nakládané krevety myslíte, ale ty malé koktejlové mražené jdou (po rozmrazení) použít bez problémů ;-) Tak ať se knedlíčky povedou a pochutnate si :-) P.

      Vymazat