13 prosince 2020

VIZOVICKÉ PEČIVO





Ozdoby, které mě vrací do dětství. Naše domácí každoroční předvánoční tvoření z těsta, které mě svojí zvláštní vůní vždycky lákalo ochutnat i když je tvrdé jak kámen. Vždycky jsem dělala figurku čerta a nejvíc mě bavilo nůžtičkama na nehty nastřihávat těsto ..a baví mě to dodnes :) 

Pravé vizovické pečivo by se mělo dělat v jednom z tradičních tvarů, které obdarovanému vždy něco přejí. Třeba holubička klid a mír, pavouk štěstí, ještěrka peníze, žába čistou vodu a tak dál. Já je vyrábím jako ozdoby na stromeček nebo na svíčku. 



Ingredience:

250 g hladké mouky

100 ml vody 

1 lžíce octa


+ rozšlehané vajíčko na potření

+ různé koření na ozdobu (pepř, nové koření, badyán..), ostrý nůž, nůžky, párátko, štěteček..


Postup:

  • Z mouky, vody a octa vypracujte hladké těsto. Vizovické těsto vyžaduje dlouhé ruční hnětení a úplně lehce to nejde, takže já vždy používám robot a za deset minut mám hotovo. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici. Nejlépe se pracuje s odpočinutým těstem, ale stačí den až dva. 
  • Na samotné tvoření si můžete připravit papírové šablonky, ale já tvary vyřezávám od oka nebo vykrojím formičkou a dozdobím (koník). Při práci s těstem pozor na osychání těsta, těsto s kterým nepracujete je potřeba mít neustále přikryté ve fólii.
  • Při přikládání částí těsta k sobě použijte "lepidlo" - vodu s trochou hladké mouky a vždy těsto v místě spoje štětečkem trochu potřete. Stejně tak potřete těsto před zdobením kořením, ať dobře drží.
  • Hotové figurky pokládejte na pečící papír a nakonec nechte přibližně hodinu oschnout. Po hodině každou figurku potřete rozšlehaným vajíčkem. Nepotírejte je mašlovačkou, ale nejlépe malým štětečkem a pečlivě. Ať nejsou figurky celé zalité, ale všechny detaily jsou pěkně vidět.
  • Vizovické těsto se spíš suší než peče. Já to dělám tak, že plech s figurkami dám na 50°C do trouby na přibližně 3 hodiny a pak troubu vypnu a nechám zavřenou až do rána. Ráno plech vyndám, troubu rozehřeju na 150°C a dopeču už jen na barvu asi 7-10 minut.






Žádné komentáře :

Okomentovat