24 listopadu 2022

JABLEČNÁ GALETKA S KARAMELEM

Trvalo mi to strašlivě dlouho, ale říkala jsem si, že recept je na You Tube a tak si galetku může každý upéct. Konečně jsem se dostala k tomu to všechno napravit a přidat recept i sem.

Těsto:

200 g hladké mouky

125 g studeného másla

70 g krupicového cukru

1 žloutek

0,5 prášku do pečiva

nastrouhaná kůra z 1 menšího citronu


Náplň:

5 větších jablek


Karamel:

100 g krupicového cukru

40 g másla

60 ml smetany


+ rozšlehané vajíčko na potření okrajů


Karamel na polití (po upečení a vychladnutí galetky):

50 g krupicového cukru

20 g másla

30 ml smetany


Postup:

  • Z ingrediencí na těsto si vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně 30 minut odpočinout v lednici.
  • Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte a vyndejte jim jádřince. Očištěná jablka pokrájejte na kostičky. 
  • Do zahřáté pánve nasypejte cukr a nechte pozvolna rozpouštět. Nemíchejte, stačí jen občas pánví zakroužit. Když se všechen cukr rozpustí a dostane pěkně karamelovou barvu, přidejte máslo. Promíchejte a přilijte smetanu. Všechno společně promíchejte.
  • Do pánve ke karamelu přidejte pokrájená jablka a promíchejte společně s karamelem.
  • V tuto chvíli jablka pustí trochu šťávy, ale můžou pustit i hodně šťávy, záleží na odrůdě. Každopádně musíte jablka na pánvi promíchávat a vařit tak dlouho, až v pánvi zůstanou opět jen jablka s karamelem, bez spousty šťávy, která by promáčela těsto. Ale nebojte, přebytečná šťáva se odpaří asi za pět minut. Hotovou náplň nechte vychladnout.
  • Z lednice vyndejte vychlazené těsto a rozválejte ho do tenké a kulaté (přibližně) placky. Já galetku často peču v remosce a tak těsto válím přímo na pečícím papíru a usnadňuje mi to potom přendání těsta do remosky. Těsto je křehké a tak by to usnadnilo určitě i jeho přendání na pečící plech.
  • Rozválené těsto tedy položte na plech. Přidejte jablečnou náplň, po okraji nechte asi 3 cm těsta volné. Okraj nakonec překlopte směrem dovnitř přes náplň. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180°C přibližně 30 minut.
  • Musím říct, že vyndávat křehkou galetku z hluboké remosky je peklo. Úplně nemůžu doporučit ji tam péct nebo mít k vyndávání 4 ruce. Galetku po upečení nechte vychladnout (pokud pečete v remosce tak ji určitě nechte v remosce i vychladnout a až pak vyndávejte, jinak se určitě zlomí).
  • Nakonec připravte karamel, stejným postupem, ale z menšího množství surovin a vychladlou galetku jím polijte.


Žádné komentáře :

Okomentovat