02 května 2022

NEPEČENÝ CHEESECAKE


















Stejně jako minulý rok, i letos připravuji recepty s Bzeneckými octy. První z nich je nepečený cheesecake se základem z máslových sušenek, vrstvou z čerstvého sýra, které dodá šmrnc bzenecký vinný ocet a celé to zakončí vrstva šlehačky.

Myslím, že díky bohaté šlehačkové čepici můžete tenhle nepečený cheesecake klidně použít jako dort. 

Bílý vinný ocet, který vzniká kvašením hroznové šťávy se skvěle hodí do dezertů typu Pavlova nebo právě na následující cheesecake.

Korpus:

140 g máslových sušenek

70 g rozpuštěného másla


1.vrstva koláče:

300 g smetanového sýra (např.Philadelphia)

150 g 40% smetany ke šlehání

200 g slazeného kondenzovaného mléka

2 lžíce bzeneckého bílého vinného octa

50 g práškové želatiny na nepečené dorty

100ml vody


2.vrstva koláče:

200 g smetany ke šlehání

podle chuti moučkový cukr (1 lžíce)


Na dozdobení: strouhaný muškátový oříšek


Postup:

  • Máslové sušenky rozdrťte najemno. Rozpusťte máslo a promíchejte s rozdrcenými sušenkami. Dno dortové formy s průměrem 20 cm vyložte pečícím papírem, vsypte sušenkovou směs a rovnoměrně ji uhlaďte po celém dnu formy. Nechte 30 minut chladit v lednici.
  • Vyšlehejte 40% smetanu. V další míse smíchejte sýr, kondenzované mléko a vinný ocet.
  • Do další misky vsypte želatinu, přidejte vodu a metličkou rychle a dobře promíchejte. Ihned vmíchejte do sýrové směsi, přidejte šlehačku a vše dobře promíchejte.
  • Z lednice vyndejte formu s vychlazeným korpusem a na něj vlijte sýrovou směs. Povrch uhlaďte a dejte na 12 hodin do lednice.
  • Před servírováním objeďte nožem okraj cheesecaku a opatrně otevřete formu. Vyšlehejte šlehačku. Pokud máte rádi sladší, můžete do šlehačky přidat lžíci moučkového cukru. Nakonec ozdobte cheesecake šlehačkou a postrouhejte muškátovým oříškem.













Žádné komentáře :

Okomentovat