08 března 2022

ČOČKA NA KYSELO



Pokud si pod názvem čočka na kyselo představujete kopec rozvařené čočky se spoustou světlé jíšky a máte z toho hrůzu, zkuste čočku podle následujícího receptu. My jí doma děláme i několikrát za měsíc. K čočce nejčastěji dělám ztracené vejce, ale podle chuti můžete přidat i párek, kousek uzeného nebo opečenou cibulku. 
Vývar používám hovězí nebo kuřecí, co mám v mrazáku. Může být i zeleninový. Jsem zvyklá používat vývar solený.

Ingredience:
4 porce
300 g drobné zelené francouzské čočky
1 lžička soli
1 bobkový list
1 lžička sušené saturejky (v létě snítka čerstvé)
----------
2 lžíce sádla
1 cibule
15 g hladké mouky
500 ml vývaru
2 stroužky česneku
2 lžíce octa
sůl
pepř
1 lžíce majoránky

+ k podávání ztracené vejce, uzenina...podle chuti

Postup:
  • Do hrnce vsypte čočku, zalijte vodou a přidejte lžičku soli, bobkový list a saturejku. Zelená čočka se vaří přibližně 20 minut.
  • Mezitím co se čočka vaří nakrájejte nadrobno cibuli a na pánvi ji opečte dozlatova na 2 lžících sádla.
  • Přidejte mouku a ještě 2-3 minuty opékejte, až vznikne tmavá jíška. Přilijte vývar a metličkou promíchejte (pokud máte nesolený vývar, tak osolte).
  • Do omáčky prolisujte 2 stroužky česneku a vařte na mírném plameni 20 minut. Část tekutiny se odpaří a vznikne tmavá omáčka. Pokud by byla příliš hustá, nařeďte. Pokud bude po dvaceti minutách pořád příliš řídká, ještě chvilku ji nechte vařit. Nakonec do omáčky přidejte 2 lžíce octa, opepřete a ještě 5 minut vařte. Ochutnejte, zda je omáčka podle vaší chuti. Tak akorát slaná a kyselá.
  • Vařenou čočku slijte, vyndejte bobkový list a čočku přidejte do pánve a společně s omáčkou ji promíchejte a prohřejte. Nakonec přidejte majoránku.
  • Podávejte se ztraceným vejce, uzeninou, okurkou, tak jak to máte rádi.



Žádné komentáře :

Okomentovat