25 května 2022

ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY


Přemýšlela jsem, jak nazvat tyhle knedlíky. Jsou to alá karlovarské, dělané ve tvaru koule, ale místo špeku jsou s uzeným. Jenže pod názvem knedlíky s uzeným masem si zase představím plněný knedlík z bramborového těsta. Tak snad nikoho název moc nezmátl a kdyžtak mi klidně napište, jak byste je nazvali vy:)

Recept je tady dobře uschován už od zimy. Teď se docela ochladilo tak třeba se bude hodit.

Knedlíky se určitě dají uvařit i ve vodě, pokud tak jste zvyklí. Ale doporučuji zkusit vaření v páře, protože knedlíky se vařením ve vodě vyvaří. Vyvaří se z nich chuť. A to je škoda. Navíc budou na povrchu slizké. Vařené v páře jsou minimálně 2x tak dobré. Věřte mi, dělala jsem pokus a zkusila jeden uvařit ve vodě.

Knedlíky můžete použít jako přílohu, ale na mě jsou s tím uzeným jako příloha už moc. Radši dělám karlovarské. Tyhle špekové jedině jako hlavní chod. 



Knedlíky:

4-5 porcí (14 knedlíků)

10 rohlíků

200 g žluté cibule

300 g uzené krkovice

1 lžíce sádla

1 lžička soli

3 vejce 

mletý pepř

100 g polohrubé mouky

150 ml mléka

hrst čerstvé, jemně posekané petrželky


Smažená cibule:

350 g žluté cibule

2 lžíce sádla


Postup:

  • Rohlíky nakrájejte na kostičky (asi 1,5 x 1,5cm), rozprostřete na plech a vložte do trouby vyhřáté na 120°C a 10 minut sušte, občas promíchejte. Vysušené rohlíky přesypte do mísy (do tak velké mísy, kam se vám vejdou i všechny další suroviny a kde budete moci vše pohodlně promíchat).
  • Cibuli nakrájejte nadrobno, uzené maso na malé kostičky.
  • Na pánvi nechte rozpálit lžíci sádla a začněte restovat cibulku i maso. Když je cibulka pěkně zlatavá tak vše z pánve přidejte do mísy k rohlíkům.
  • Do odměrky si nalijte mléko, přidejte vejce, pepř, sůl a mouku. Vše metličkou dobře rozmíchejte a nalijte k rohlíkům. Přidejte i posekanou petrželku a celou směs dobře promíchejte. Mně to jde nejlíp rukama.
  • Tvarujte koule o průměru asi 5 cm. Při tvarování koulí si vlhčete ruce v misce s vodou, ať se k nim těsto nelepí.
  • Pařáček (já používám bambusový dvoupatrový) vyložte pečícím papírem a vyskládejte na něj knedlíky. Pozor na to, ať se vzájemně nedotýkají. Pařáček přiklopte a postavte na hrnec s vroucí vodou. Vařte v páře 15 minut.
  • Recept na zelí nemám úplně přesný, každému chutná zelí jinak a já ho vždycky naberu ze zelňáku asi půl až třičtvrtě kila a dělám od oka. Ale asi takhle:
  • 2 větší žluté cibule pokrájejte nadrobno. Do hrnce dejte plnou lžíci sádla, rozehřejte a začněte opékat cibuli. Stačí do sklovata/mírně zlatova. K cibuli dejte zelí. Naše domácí neproplachuji, ale kupované občas bývá hodně kyselé, takže ochutnejte a podle chuti se rozhodněte. Zelí ještě předem pokrájím na kratší kousky. Podliju vodou, přidám drcený kmín. Asi tak lžičku. Přiklopím pokličkou a dusím doměkka, většinou 45 minut. Před koncem zkontroluju, kolik je v zelí vody a kdyžtak už nechávám bez pokličky, pokud jí tam je až moc, ať se odpaří. Nakonec oloupu syrovou bramboru a nastrouhám na jemném struhadle. Přidám do zelí, dobře promíchám a ještě asi 10 minut nechám společně dusit. Podle chuti dosladím nebo dosolím.
  • Knedlíky servírujeme na dušeném zelí, posypané opečenou cibulkou (cibule nakrájená na kolečka a do hněda opečená na sádle).






Žádné komentáře :

Okomentovat