05 února 2021

CRÈME BRÛLÈE









Crème brûlèe je jeden z nejznámějších francouzských dezertů a i když je francouzský, není vůbec složitý. Tenhle dezert jsem dost obrala o cukr a je pořád krásně sladký, ale nepřeslazený. Kdo má rád extra sladké, může množství cukru až zdvojnásobit. Nejlepší je ochutnat smetanu s vmíchaným cukrem a rozhodnout se podle vlastní chuti.


Ingredience:

4 porce:

400 g smetany 33%

4 žloutky

32 g cukru

1 vanilkový lusk


+ 4 lžíce třtinového cukru na posypání


Postup:

  • Troubu předehřejte na 150°C.
  • Žloutky vložte do mísy a lehce prošlehejte.
  • Do rendlíku nalijte smetanu a přidejte cukr. Lusk podélně rozřízněte, špičkou nože vyškrábněte semínka a přidejte je i s vyškrábnutým luskem ke smetaně. Za stálého míchání zahřejte smetanu s cukrem a vanilkou na 37°C.
  • 1/3 smetanové směsi vlijte do mísy ke žloutkům a metličkou dobře promíchejte.
  • Zbytek smetany přiveďte za stálého míchání k varu. Když se smetana začne vařit, vypněte vařič a ihned za stálého míchání do horké smetany vlijte směs smetany a žloutků.
  • Připravte si vyšší nádobu (např.zapékací misku) a 4 malé zapékací mističky. Do mističek rozlijte smetanovou směs, postavte do nádoby a zalijte vroucí vodou tak, aby byly misky ponořené do 3/4 své výšky.
  • Vložte do trouby na 40 minut.
  • Po čtyřiceti minutách vyndejte misky z vody a nechte dobře vychladnout.
  • Vychlazený krém posypejte třtinovým cukrem (1 miska = 1 lžíce cukru) a opalte flambovací pistolí, až se z cukru utvoří karamelová krusta. 














Žádné komentáře :

Okomentovat