11 ledna 2021

TOUSTOVÝ CHLÉB




Jak vidíte podle fotky a tulipánů, není úplně aktuální. Tenhle tousťák peču už dlouho, protože koupit v obchodě dobrý toustový chleba bez spousty chemie a bez Babiše je opravdu umění. 


Ingredience:

forma 30 x11 výška 7 cm 


500 g hladké mouky

270 g mléka

50 g másla (rozpuštěného)

1 sáček instantního droždí (7g)

30 g cukru

1 vejce velikosti S

10 g soli


+ máslo na vymazání formy

+ rozšlehané vejce na potření


Vejce velikosti S váží asi 45-50 g, pokud máte větší vejce, v hrnku ho rozšlehejte, 45-50 g použijte do těsta a zbytek na potření toustového chleba

 Postup:

  • Do mísy robota vsypte droždí, sůl, cukr a mouku, promíchejte a přilijte mléko, vejce a rozpuštěne a trochu zchladlé máslo. Vypracujte hladké těsto, trvat to bude asi 5 minut.
  • Z těsta vyndejte hnětací hák, mísu přikryjte potravinovou fólií a těsto nechte hodinu vykynout. Já si vždy pod mísu s těstem dám menší misku s teplou vodou, ať těsto pěkně kyne.
  • Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní desku a vyválejte do tvaru obdélníku - na délku formy na pečení.
  • Těsto srolujte do tvaru veky a vložte do máslem vymazané formy.
  • Zakryjte fólií a nechte další hodinu kynout. Přibližně po půl hodině kynutí nezapomeňte z formy sundat fólii, těsto nakonec bude vykynuté nad horní okraj formy a k fólii by se přilepilo.
  • Vykynutý tousťák potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě rozehřáté na 180°C přibližně 45  minut. Pokud by hodně hnědnul, stačí formu překrýt alobalem.
  • Upečený chléb opatrně vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.





1 komentář :

  1. Přiznám se, že ten jsem ještě doma nepekla... :)
    Chtěla bych tě pozvat na giveaway, která probíhá do neděle a jeden z čtenářů získá spoustu dobrot. :) Mohlo by tě to oslovit.
    https://corculum.blogspot.com/2020/12/novorocni-giveaway-2021.html

    OdpovědětVymazat