19 srpna 2020

PLNĚNÉ CUKETY

Recepty "ze zbytků" většinou na blog nedávám. Kvůli tomu, že každý najde v lednici zbytky jiné a nakonec by kvůli tomu člověk musel nakoupit spoustu věcí a z nich by bylo spousta dalších zbytků :)

Ke konci naší dovči na chalupě jsem utrhla jednu přelostlejší cuketu a rozhodla se do ní zapéct všechny zbytky z lednice. Jednu polovinu jsem naplnila slovenskou směsí alá brynzová pomazánka a druhou půlku balkánsky, ajvarem, zbytkem pečeného masa, balkánským sýrem..

My jsme si tak pochutnali! 

Jenom nevím, kolik je to porcí? Cuketa byla docela velká, řekla bych 4 porce, ale víte co? My to se Zdendou snědli na posezení a k tomu ještě mísu hlávkového salátu s octovou zálivkou. Taková to byla dobrota :)

Ingredience:
2-4 porce

1 velká cuketa
sůl
pepř

Slovenská náplň:

100 g brynzy Liptov termizovaná (1 kelímek)
4 plátky sušené šunky (tyrolská šunka, schinkenspeck)
1/3 střední cibule
0,5 lžičky drceného kmínu
0,5 lžičky mleté červené papriky
čerstvě mletý pepř
strouhaný sýr na posypání (např.gouda)


Balkánská náplň:

80 g obraného pečeného masa (např.zbytek grilovaných žeber, kuřete...)
4 plné lžíce ajvaru
2/3 střední cibule
100 g balkánského sýra
sůl
pepř
chilli podle chuti
+ olej na opečení cibule a čerstvá jarní cibulka na posypání

Postup:

  • Cuketu omyjte a podélně rozřízněte. Tip: zkuste, jestli se vám vejde do pekáčku, já ji do remosky musela trošku seříznout. Lžící vydlabejte měkký prostředek a cuketu na řezu osolte a opepřete. 
  • Připravte si náplně. Cibuli pokrájejte na jemno a na lžíci oleje opečte do růžova. Připravte si 2 misky. Do první dejte přibližně třetinu opečené cibule. Přidejte brynzu, pepř, papriku i kmín a drobně pokrájenou sušenou šunku. Dobře promíchejte. Tato směs není potřeba solit, protože šunka i brynza jsou dost slané.
  • Do druhé misky dejte zbylé 2/3 cibule, přidejte obrané maso (které můžete posekat na menší kousky), chilli, ajvar a 3/4 rozdrobeného balkánského sýra (zbytek bude na posypání). Vše promíchejte.
  • Každou polovinu cukety naplňte jedním druhem náplně a vložte do pekáčku nebo remosky. Balkánskou polovinu posypejte zbytkem rozdrobeného balkánského sýra a slovenskou polovinu posypejte trochou strouhané goudy.
  • Pečte na 180°C přibližně 45 minut. Naservírujte na mísu a bohatě posypejte jarní cibulkou.
  • Jako přílohu jsme měli čerstvě utržený listový salát s octovou zálivkou.

















Žádné komentáře :

Okomentovat