03 září 2020

OŘECHOVÝ KOLÁČ


Je tady slibovaný recept na koláč, který už tak trochu voní podzimem. Je totiž plný ořechů. Někomu tenhle koláč dokonce připomíná cukroví :)

Ingredience:

kulatá koláčová forma


Těsto:

150 g studeného másla

180 g hladké špaldové mouky

50 g třtinového cukru

1 žloutek


Náplň:

3 žloutky

100 g třtinového cukru

230 g mletých vlašáků

sníh ze 4 bílků

špetka soli


Postup:

  • Z másla, mouky, cukru a žloutků vypracujte hladké těsto. Těsto je na způsob lineckého, takže to nepůjde úplně samo a možná bude chvilku trvat než vše spojíte dohromady. Z těsta odkrojte přibližně třetinu, zabalte do fólie a dejte do na 30 minut do mrazáku. Zbylé 2/3 těsta ve fólii uložte na 30 minut odpočívat do lednice.
  • Mezitím si připravte ořechovou náplň. Mleté ořechy, žloutky a cukr utřete společně stěrkou, ať se vše dobře propojí. Z bílků, do kterých přidejte špetku soli, ušlehejte pevný sníh. Sníh opatrně stěrkou vmíchejte k ořechové směsi.
  • Vyndejte těsta. Větší část rozválejte na placku o něco větší než je vaše forma. Formu vymazejte máslem a vysypejte moukou. Vyválené těsto přeneste (nejlíp to jde zlehka namotané na válečku) do formy. Těstem formu vyložte, přebytečné okraje uřízněte a nechte si je na zesílení okraje koláče.
  • Na těsto rozprostřete ořechovou náplň a uhlaďte. Poslední třetinu těsta nastrouhejte na hrubém struhadle a posypte jím ořechovou náplň.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 175°C přibližně 30 minut.





















1 komentář :

  1. Jejda to vypadá skvěle. Mamka moc zbožňuje ořechy. Určitě by jí koláč potěšil :)

    OdpovědětVymazat