21 listopadu 2019

PIKANTNÍ DÝNĚ HASSELBACK



Našla jsem parádní recept na pečenou dýni. Potřebujete k němu jen máslovou dýni a pár ingrediencí, které má asi každý běžně doma. 

Originální recept tady.

Ingredience:
1 máslová dýně
1 lžíce olivového oleje
1 větší červená chilli paprička (nebo podle chuti a pálivosti)
50 ml javorového sirupu
70 g másla (3 lžíce)
2 lžíce vinného octa
10 bobkových listů
sůl
pepř

Postup:

  • Troubu předehřejte na 200°C.
  • Dýni rozpulte, lžící vydlabejte semínka a dýni škrabkou oloupejte. Jde to trochu hůř, dýně je hodně tvrdá a už oloupané části hodně kluzké, tak opatrně.
  • Plech vyložte pečícím papírem a dýni na něj položte řezem dolů. Obě půlky dýně potřete olivovým olejem, posolte a opepřete. Dejte péct na 15 minut do trouby.
  • Mezitím připravte omáčku k potírání dýně. Do rendlíčku dejte máslo, nechte ho rozpustit a přidejte javorový sirup, pokrájenou chilli papričku a vinný ocet. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 8 minut.
  • Dýni vyndejte z trouby (troubu snižte na 170°C) a nechte ji lehce vychladnout, tak ať na ní můžete sáhnout.
  • Dýni přendejte opatrně na prkýnko a nakrájejte na tenké plátky, které nedokrajujte. Pomoc můžou být 2 vařečky nebo hůlky položené kolem dýně - zabrání v prokrojení dýně.  Chceme, aby dýně zůstala nařezaná, ale vcelku. Pokud prokrojíte nic se neděje, jenom ji na plech donesete na víc částí. Je to jen estetický problém, ale mně se taky jedna polovina při závěrečné manipulaci rozpadla.
  • Dýni opatrně vraťte zpět na plech. Do zářezu sem tam vložte bobkové listy a dýni potřete marinádou.
  • Vložte do trouby. Pečte ješte 45 minut a každých 10 minut dýni potírejte marinádou.

Žádné komentáře :

Okomentovat