neděle 10. listopadu 2019

OŘECHOVÉ ROHLÍČKY



Tradiční ořechové rohlíčky podle receptu mojí babičky. V posledních letech jsou svatomartinské, ale u nás se vždycky pekly na každou oslavu po celý rok.

Ingredience:
na 30 rohlíčků

Těsto:
450 g hladké mouky
250 g másla
150 ml smetany ke šlehání
4 žloutky
2 lžíce cukru moučka

Náplň:
170g (mletých) vlašských ořechů
100 g cukru moučka
špetka mleté vanilky (nebo van.ex.)
2 bílky

+ rozšlehané vajíčko na potření
+ moučkový cukr na pocukrování

Postup:

  • Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a ručně nebo robotem vypracujte hladké těsto.
  • Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně 30 minut odpočívat v lednici.
  • Mezitím připravte náplň. Vlašské ořechy namelte, přidejte k nim vanilku a cukr a promíchejte. Přidejte bílky a promíchejte. Vznikne hustší ořechová náplň.
  • Těsto rozdělte na 5 dílů. Pokud nemáte odhad a chcete mít všechny díly stejně velké, můžete je zvážit. Z uvedeného množství rozdělíte těsto na 5 přibližně 190-ti gramových kousků. 
  • Každý díl těsta uválejte rukou do koule a kouli těsta válečkem rozválejte na přibližně 21 cm širokou placku. Nožem rozřezejte na 6 dílů.
  • Každý trojúhelník těsta potřete na rovných stranách rozšlehaným vejcem. Na širokou stranu dejte kousek náplně a směrem ke špičce zarolujte.
  • Každý rohlíček potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180°C přibližně 15 minut.
  • Hotové rohlíčky pocukrujte moučkovým cukrem.


Žádné komentáře :

Okomentovat