27 října 2019

BABA GANOUSH

Orientální směs z pečených lilků ochucená česnekem, koriandrem a voňavým zátarem. Semínka granátového jablíčka křupnou a svojí sladkokyselostí osvěží a dodají další chuť. S domácími pita chleby je to skvělá večeře nebo občerstvení pro přátele.

Ingredience:

3 středně velké lilky
3 stroužky česneku
2 lžíce tahini pasty
2 lžíce olivového oleje
šťáva z půlky citrónu
3 lžičky koření zátar
sůl
čerstvý koriandr
granátové jablko

Zátar (Za´atar, Zatar)
Je směs koření, používaná na Blízkém východě. Podle výrobce a i v rodinách, kde si zátar sami míchají se složení vždycky trochu liší, ale bývá  to směs oregana, tymiánu, saturejky, sezamu, sumahu a římského kmínu.
Používá se na okořenění orientálních jídel. Třeba na hummus, tvaroh nebo do olivového oleje k namáčení chleba.

Postup:

  • Troubu předehřejte na 250°C. Lilky vidličkou propíchejte ze všech stran, vložte na plech a dejte péct do trouby na přibližně 30 minut. Hotové lilky budou měkké a jejich povrch krabatý. Upečené lilky nechte vychladnout.
  • Studené lilky rozřízněte a vyndejte dužinu. Nožem ji nasekejte na jemno (dužinu můžete i rozmixovat, ale radši mám posekanou na malé kousky).
  • Lilkovou dužinu vložte do mísy a přidejte 2 lžíce olivového oleje, prolisovaný česnek, 2 lžíce pasty tahini, citrónovou šťávu, zátar a sůl. Vše dobře promíchejte.
  • Nakonec posypejte posekaným koriandrem (kdo nemá rád koriandr, může vyměnit za hladkolistou petržel) a semínky granátového jablka. 
  • Podávejte s pita chlebem, který můžete rozkrájet na trojúhelníčky a opéct buď na sucho nebo lehce potřený olivovým olejem.










Žádné komentáře :

Okomentovat