![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtEzl3L5vBZMwzJnN8FT7Ml-9tw-mRHvcMn7k3-718XLS2A_koVyL1GYs7PFBBmUugtCHvB1izLcEjDdNypz6yM-3Rcovhyphenhyphenko1HNmm0lM3YVV_oJhoNusM4C8WiH7aXMrV2ELEY2X5DiTs/s1600/heart_19201_sm+pidi.gif)
Orientální směs z pečených lilků ochucená česnekem, koriandrem a voňavým zátarem. Semínka granátového jablíčka křupnou a svojí sladkokyselostí osvěží a dodají další chuť. S domácími pita chleby je to skvělá večeře nebo občerstvení pro přátele.
Ingredience:
3 středně velké lilky
3 stroužky česneku
2 lžíce tahini pasty
2 lžíce olivového oleje
šťáva z půlky citrónu
3 lžičky koření zátar
sůl
čerstvý koriandr
granátové jablko
Zátar (Za´atar, Zatar)
Je směs koření, používaná na Blízkém východě. Podle výrobce a i v rodinách, kde si zátar sami míchají se složení vždycky trochu liší, ale bývá to směs oregana, tymiánu, saturejky, sezamu, sumahu a římského kmínu.
Používá se na okořenění orientálních jídel. Třeba na hummus, tvaroh nebo do olivového oleje k namáčení chleba.
Postup:
- Troubu předehřejte na 250°C. Lilky vidličkou propíchejte ze všech stran, vložte na plech a dejte péct do trouby na přibližně 30 minut. Hotové lilky budou měkké a jejich povrch krabatý. Upečené lilky nechte vychladnout.
- Studené lilky rozřízněte a vyndejte dužinu. Nožem ji nasekejte na jemno (dužinu můžete i rozmixovat, ale radši mám posekanou na malé kousky).
- Lilkovou dužinu vložte do mísy a přidejte 2 lžíce olivového oleje, prolisovaný česnek, 2 lžíce pasty tahini, citrónovou šťávu, zátar a sůl. Vše dobře promíchejte.
- Nakonec posypejte posekaným koriandrem (kdo nemá rád koriandr, může vyměnit za hladkolistou petržel) a semínky granátového jablka.
- Podávejte s pita chlebem, který můžete rozkrájet na trojúhelníčky a opéct buď na sucho nebo lehce potřený olivovým olejem.
Žádné komentáře :
Okomentovat