18 září 2019

LIGNJE NA ŽARU / Olihně na grilu


Letos jsme si na chalupu vzali docela dost mořských potvor a tak se tady chvílema máme skoro jak u moře.
Dnes jsme si udělali chorvatskou klasiku, olihně na grilu.

Ingredience:
2 porce

300 g olihní
olivový olej
sůl

Na zálivku:
2 plné lžíce posekané hladkolisté petrželky
2 prolisované stroužky česneku
šťáva z půlky citrónu
chilli podle chuti
5 lžic olivového oleje

Postup:

  • Olihně očistěte. Většinou koupíte olihně "čištěné", ale v každé ještě zapátrejte prstem a nejspíš najdete něco, co vypadá jako kousek průhledného plastu a je potřeba to z olihně vyndat, je to zbytek kosti (viz. fotky dole).
  • Tělo olihně nařezejte na proužky, ale nedokrajujte, chceme, aby zůstala celá.
  • Osolte, pokapejte olivovým olejem a nechte chvilku odpočinout v lednici. Takto si olihně můžete připravit před grilováním i několik hodin dopředu.
  • Zálivku připravíte jednoduše smícháním všech surovin. Chilli přidejte podle vlastní chuti a pálivosti použité papričky. Můžete použít sušené drcené chilli, ale i čerstvé.
  • Olihně grilujte nejlépe na grilovacím tácku nebo hodně husté mřížce 15-20 minut do zlata. 
  • Hotové olihně přendejte na talíř a promíchejte se zálivkou.
  • Podávejte s rajčatovým salátem, bramborami nebo blitvou, která se k olihním skvěle hodí.

Žádné komentáře :

Okomentovat