04 listopadu 2016

BLITVA


Slovo blitva určitě opět pobaví dost lidí, ale chutná přesně opačně než nám Čechům evokuje její název :) 
Blitva je tradiční chorvatské jídlo. Je to hlavně příloha k masu nebo rybám, ale přiznávám, že jí mám ráda i jen tak. Kombinace mangoldu, brambor a česneku je dokonalá a už ani žádné maso nepotřebuje.

A víte kde koupit mangold? Už jsem to tady psala víckrát, ale na trzích na Kulaťáku jsem posledně o víkendu koupila nádherný obrovský a hlavně krásně čerstvý svazek mangoldu za 35,-
Hledejte stánek Zelenina Jamborovi - JAMBOZ z Čáslavi. U tohohle stánku mají vůbec všechnu zeleninu skvělou a vlastně zeleninu na trhu nakupuju skoro jenom u nich :)

A teď na recept:

Ingredience:
4 x příloha nebo 2 x hlavní chod

300 g mangoldu (pouze listy, bez řapíků)
300 g brambor
3 stroužky česneku
olivový olej
pepř
sůl

Postup:

  • Brambory oloupejte, pokrájejte na kostičky (2x2cm) a dejte předvařit do osolené vody. Brambory nevařte úplně do měkka, protože se ještě budou opékat a dusit společně s mangoldem.
  • Česnek také oloupejte a pokrájejte na plátky.
  • Z mangoldu odstraňte řapíky a tuhé "žábry" na listech - nevyhazujte, tyto zbytky můžete využít na mangoldovou polévku. Listy natrhejte na větší kousky.
  • V pánvi rozehřejte olivový olej a dejte na něj opékat brambory. Opékejte přibližně 5 minut a přidejte plátky česneku, opékejte ještě dalších pár minut (asi 3).
  • Přidejte listy mangoldu, přiklopte pokličkou a nechte na mírném plameni ještě dalších 5-8 minut. Na závěr osolte a podle chuti opepřete.




Žádné komentáře :

Okomentovat