04 června 2021

PAD THAI

Pad Thai. Tohle jídlo zbožňuju! Vařila jsem ho stokrát. Loupala tamarind, přidávala palmový cukr. Nakonec jsem ho dochutila a bylo to skvělý. Ale problém bylo to dochucení. Vždycky to chtělo přidat špetku něčeho, ale to by potom nebyl recept, podle kterého to uvaří každý. Tenhle recept mám v konceptech od roku 2018. Myslím, že už je docela vyladěný :) 
Kuřecí maso můžete zaměnit za hovězí (určené pro minutkovou úpravu) nebo za krevety.


Ingredience
4 porce

400 g kuřecích prsou
400 g plochých rýžových nudlí
4 jarní cibulky
1 červená cibule
10 cm pórku (bílá část)
2 střední mrkve
4 vejce
4 stroužky česneku
palec zázvoru, nastrouhaný


Omáčka na Pad Thai:
4 lžíce tamarindové omáčky (koupíte v obchodě)
1 lžíce třtinového cukru
4 lžíce rybí omáčky
4 lžíce světlé sójovky
4 lžíce vody

Posyp při servírování:
4 lžíce nesolených arašídů
4 lžíce smažené cibulky 
čerstvý koriandr
chilli
1 limetka na čtvrtiny

+ olej na smažení

Postup:
  • Rýžové nudle namočte do studené vody na 30 minut. Co se s nimi ve studené vodě stane? Během půl hodiny se z tvrdých a lámavých nudlí stanou nudle připomínající nastříhané proužky papíru. Ohebné a bude jim stačit už jen chvilka k dovaření v pánvi. Pokud byste nudle uvařili nebo dali do horké vody, rozvaříte je a vznikne z nich slepený chumel nudlí, který vám vůbec nepůjde rozmíchat.
  • Mezitím připravte maso a zeleninu. Prsa nakrájejte na tenké šikmé plátky a ty, podle potřeby, ještě pokrájejte na menší nudličky. Tip: maso je dobré připravit den předem, lehce osolit a vetřít trochu oleje. Nechat do druhého dne v krabičce v lednici, sušší kuřecí prsa tímto naložením krásně zkřehnou.
  • Pórek přepulte a nakrájejte na půlkolečka, červenou cibuli na tenké proužky, jarní cibulku na šikmá kolečka, mrkev na tenké nudličky - julienne a zázvor oloupejte a nastrouhejte.
  • Připravte si i omáčku. V rendlíku smíchejte tamarindovou, sójovou a rybí omáčku, přidejte cukr. Zahřejte a dobře rozmíchejte. Přípravu nepodceňujte, protože v okamžiku rozpálení woku to začne pěkně lítat :)
  • Ve velké pánvi, ideálně ve woku rozpalte 4 lžíce oleje. Přidejte maso a zprudka ho orestujte. Pokud jste si nakrájeli pěkně tenké nudličky, do 4-5ti minut budete mít hotovo. Maso vyberte děrovanou naběračkou a nechte chvíli stranou.
  • Do woku vhoďte cibuli, přidejte jarní cibulku, pórek i mrkev, minutu restujte a přidejte zázvor a prolisovaný česnek. Vše společně minutu až dvě restujte. Směs ve woku odsuňte ke straně a vlijte vejce. Umíchejte asi tak jako když děláte míchaná vajíčka. (Pokud máte malou pánev, tak možnost je dát zeleninovou směs do  misky bokem, udělat vejce a nakonec vše vrátit do pánve) Přidejte zpátky maso, vše promíchejte a přidejte scezené nudle. Zalijte připravenou omáčkou a promíchejte. Rendlík od omáčky vypláchněte asi čtyřmi lžícemi vody a ještě přilijte do pánve.
  • V tuhle chvíli už stačí jen promíchávat a načechrávat nudle. Většinou stačí tak 2 minuty a nudle krásně změknou.
  • Hotové Pad Thai na talíři posypejte čerstvým koriandrem, smaženou cibulkou (tu kupuji už hotovou), posekanými arašídy a chilli. Na každý talíř ještě přidejte čtvrtku limetky, čerstvá limetková šťáva parádně doladí chuť Pad Thai. 






2 komentáře :

  1. Děkuji za tip, určitě vyzkouším. Jen vynechám koriandr, ten já prostě nemůžu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj manžel ho taky ve větším množství nejí, chce vždycky jen trošičku:) Koriandr prostě člověk miluje nebo nesnáší😁

      Vymazat