31 července 2021

SRIRACHA


Tahle kultovní chilli omáčka je na světě už přes 40 let a já osobně na ní mám ráda to, že je ostrá, ale extrémně nepálí. Tradičně se vyrábí z červených jalapeňos papriček, které mají pálivost 2500-8000 SHU (Scovilleova stupnice pálivosti chilli, jalapeňos jsou na konci, první místa zaujímají papričky s 2-3 000 000! SHU). 

Pokud pěstujete vlastní chilli, ale ne jalapeňos, můžete je na srirachu využít, ale ideálně by se jejich pálivost měla pohybovat ve stejném rozmezí jako u jalapeňos papriček.

V tomto receptu se dozvíte, jak s klasickým českým bzeneckým octem vyrobit tradiční asijskou chilli omáčku.



Ingredience:

600 g červených chilli papriček (ideálně jalapeňos)

10 stroužků česneku

4 lžičky soli

4 lžíce bzeneckého bílého vinného octa

2 lžíce rybí omáčky

60 g třtinového cukru

60 g krupicového bílého cukru


Postup:

  • Chilli papričky (celé, jen bez stopky), česnek, sůl a cukr vložte do mixéru/blenderu a rozmixujte na hrubé pyré.
  • Pyré nalijte do horkou vodou vysterilizované sklenice a zakryjte (ne vzduchotěsně). Pyré nechte při pokojové teplotě 3 dny fermentovat (= stát na lince).
  • Čtvrtý den směs přelijte do mixéru a rozmixujte na co nejjemnější hladkou pastu. Tu ještě propasírujte přes cedník, ať docílíte hladké sriracha konzistence.
  • Hladkou směs nalijte do hrnce, přidejte ocet a rybí omáčku. Přiveďte k varu a horkou omáčku plňte do vroucí vodou vysterilizovaných skleniček.








Žádné komentáře :

Okomentovat