02 března 2019

CHILI SIN CARNE



Chili sin carne je tak dobré, že si na maso nikdo ani nevzpomene! Navíc je jeho příprava extra rychlá. Nakonec je nejlepší posypat jídlo strouhaným cheddarem, plátky avokáda a koriandrem. Určitě tuhle tečku nakonec nevynechejte!

Chili sin carne je super jako jídlo do krabičky s sebou do práce. Kvůli tomu používám fazole i kukuřici z plechovky a mix koření, vařím ho většinou večer po práci a tak je to rychlovka se vším všudy. V chili mám ráda výraznou chuť římského kmínu a ještě trochu ho přidávám, ale není to nutné.  

Čokoláda se sice u chili často uvádí jako speciální či tajná ingredience, ale myslím, že vůbec není tajná a prostě tam patří. Dodá jídlu nejen barvu, ale i konzistenci a skvělou chuť. Důležité je, použít minimálně 70% čokoládu.

Ingredience:
4 porce

1 střední/menší lilek (cca 300 g)
3 jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 plechovka (400 g) krájených rajčat
1 plechovka (400 g) červených fazolí
1 malá plechovka (150 g) kukuřice
250 ml vývaru (libovolného)
1 lžíce směsi koření chili con carne
+1/4 lžičky mletého římského kmínu (lze vynechat)
20 g hořké čokolády (min 70%, já jsem použila 88%)
sůl
olej (2 lžíce)
chilli navíc podle potřeby

Dokončení:

Čerstvý koriandr
Strouhaný cheddar
Avokádo (1/4 na porci)

Postup:

  • Lilek pokrájejte na kostičky o hraně přibližně 1,5 cm. U takhle malého lilku nemusíte dužinu solit a nechat vypotit, nebude hořký. Lilek začněte opékat na troše oleje na pánvi. Oleje stačí přibližně jedna lžíce rozetřená po celém dnu pánve. Oleje víc nedávejte, protože lilek vypije tolik oleje, kolik mu dáte a jídlo by pak bylo moc mastné. Lilek opékejte do měkka, přibližně 10 minut. Po opečení dejte lilek stranou do misky.
  • Na pánev přidejte lžíci oleje a začněte opékat jarní cibulku pokrájenou na kolečka. Přidejte lžíci koření (podle chuti navíc i římský kmín), jemně posekaný česnek, promíchejte a přilijte vývar. Přidejte i sekaná rajčata, scezené fazole a kukuřici. Do pánve vraťte i opečený lilek, přidejte čokoládu, promíchejte a nechte 10 minut probublávat na mírném plameni.
  • Ochutnejte a podle potřeby dosolte nebo pro milovníky extra pálivého můžete přidat chilli.
  • Servírujte s rýží, posypané cheddarem, s plátky avokáda a posypané čerstvým koriandrem.



3 komentáře :

  1. Super recept, přidala jsem ještě papriku, naopak jsem bohužel zapomněla na čokoládu (přitom mě při čtení receptu zajímalo, jak to s ní bude chutnat) - tak snad příště :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji. Tak příště:) Super nápad s paprikou :)

    OdpovědětVymazat